Kyjev slibuje pokračování ofenzivy proti povstalcům

06.07.2014 13:08

Po sobotním stažení proruských povstalců ze Slavjanska v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny se proruští separatisté soustředili do největšího města oblasti, jejího správního střediska Doněcka. Domobrana posiluje obranu tohoto města, uvedla tisková služba povstalecké Doněcké lidové republiky. Přímo v Doněcku údajně nejsou vojáci ukrajinské armády.

Kyjev slibuje pokračování ofenzivy proti povstalcům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

Ukrajinské ozbrojené síly v sobotu vyhnaly separatisty ze Slavjanska, který byl považován za významnou baštu povstalců, a poté i z nedalekého Kramatorska. Povstalci z těchto regionů zamířili do oblastního centra. Kyjev sice v uplynulých dnech prohlašoval, že usiluje o obnovení klidu zbraní, ale povzbuzen sobotními útoky prezident Petro Porošenko zároveň slíbil pokračování ofenzivy proti povstalcům. Vláda v Kyjevě hovoří o jednom z největších vítězství od zahájení "protiteroristické" operace v polovině dubna.

Místní obyvatelé hovořili o bubnové palbě a požárech

"Jsem velmi vzdálen euforii. Situace zůstává velmi složitá. Teroristé se teď zabarikádují ve velkých městech," varoval v sobotu Porošenko. Úspěchy vládních sil mu prý ale daly za pravdu, když neprodloužil příměří, které vypršelo v pondělí. Separatisté klid zbraní nepodpořili, a teď za to podle ukrajinského prezidenta "sklízejí zasloužený trest".

Podle agentury DPA proruské síly na východě Ukrajiny nadále bojují za nezávislost svých "lidových republik", Doněcké a Luhanské, a stále spoléhají na vojenskou pomoc z Moskvy. V noci na dnešek se podle agentury Ria-Novosti ocitl pod dělostřeleckou palbou "zadní voj" povstalců, který měl jistit odchod separatistů ze Slavjanska a Kramatorska. Místní obyvatelé hovořili o bubnové palbě a požárech na předměstích někdejších separatistických bašt.

Tisková služba "Doněcké lidové republiky" mezitím potvrdila, že ukrajinská armáda převzala kontrolu nad Kramatorskem, Slavjanskem a Mykolajivkou. Zároveň však odmítla zprávy médií o údajných výbuších v centru Doněcka. "Nemáme zprávy o tom, že by se ukrajinská armáda probojovala do města," citovala dnes mluvčího separatistů agentura ITAR-TASS.

Horké boje by měly skončit v řádu týdnů

Do Doněcka mezitím podle DPA dorazila větší povstalecká uskupení. Kolony, ve kterých byly i tanky a pancéřované vozy, byly v sobotu večer na příjezdových cestách do města. Povstalci nechtějí hovořit o své porážce. Ze Slavjanska prý neuprchli před armádou, ale pouze se v zájmu ochrany civilního obyvatelstva přeskupili, tvrdí předák separatistů Andrej Purgin. "Náš odpor nebyl zlomen," ujišťuje.

Zmocněnec ruského ministerstva zahraničí pro lidská práva Konstantin Dolgov očekává, že "horká fáze" bojů na východě Ukrajiny během několika týdnů skončí. "Překonání této krize ale potrvá léta," upozornil diplomat, podle něhož je Ukrajina "hluboce rozpolcena".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…