LIDEM znechutila výměna Lessyho. Uvažují nad podporou vlády

29.08.2012 21:28

Nejmenší vládní strana LIDEM zvažuje, zda po výměně policejního prezidenta dál hlasovat se zbytkem koalice. Někteří jsou pro, jiní hovoří o diskusi uvnitř strany. Bývalý véčkař Martin Vacek dokonce prohlásil, že nemůže slíbit svoji podporu vlády.

LIDEM znechutila výměna Lessyho. Uvažují nad podporou vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Karolínou Peake

„Zbytečně to situaci komplikuje a popravdě řečeno, musím říci, že naši poslanci nejsou nijak zvlášť nadšeni z této rychlé výměny," uvedla pro iDNES.cz šéfka strany Karolína Peake. "Budeme v LIDEM mluvit o tom, zda je tento způsob rozhodování o tak zásadních věcech pro nás vůbec přijatelný,“ dodala.

Ještě dopoledne přitom stručně tvrdila, že odvolání Petra Lessyho bere na vědomí. „Výběr nového policejního prezidenta musí být maximálně transparentní, nezpochybnitelný a s důrazem na profesionalitu bez politických bojů o tento post,“ prohlásila však. Okamžité jmenování Martina Červíčka bylo až to, co Peake „rozhodilo“.

Stejně tak i ostatní členy LIDEM. "Situaci to určitě může komplikovat, ale nechci teď říkat, že natruc nezvedneme ruce pro vládní návrhy," uvedla například Dagmar Navrátilová.

"Mou důvěrou v pana premiéra a vládu to otřáslo. Ale vyhlašovat ultimáta nechci, pro vládu nejspíš budu hlasovat dál, ale fakt je, že mě celá ta situace kolem policejního prezidenta dost znechutila," doplnil ji poslanec Viktor Paggio.

Ještě ostřeji se vyjádřil Martin Vacek, který také odešel z Věcí veřejných, ale do LIDEM nevstoupil. „Překotné jmenování nového policejního prezidenta bez předchozího jednání s koaličními partnery není příliš standardní a nemůžu vyloučit, že to bude mít nakonec i dopad v podobě nehlasování. Minimálně to ale vzbudí velkou diskusi," uvedl.

Koalice ale potřebuje aspoň 101 hlasů poslanců, aby mohla přehlasovat Senát v otázce úsporného balíčku či církevních restitucí. Bez LIDEM by o potřebné hlasy přišli.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…