Lachnit: Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, která potřebuje pomoc, představuje jen jednu tvář Klubu Královská louka

03.07.2014 13:35

ROZHOVOR JUDr. Petr Lachnit, 1. místostarosta páté pražské městské části, má mimo jiné v gesci sociální problematiku, které se věnuje s mimořádným osobním nasazením. Kromě již „zaběhnuté“ Prádelny, oblíbeného komunitního centra, na Praze 5 nedávno otevřeli i Klub Královská louka, nízkoprahové zařízení hlavně pro děti, ale opět též i pro seniory. A Královské louce jsme věnovali toto krátké interview.

Lachnit: Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, která potřebuje pomoc, představuje jen jednu tvář Klubu Královská louka
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Můžete nám, pane místostarosto, říci, jaké aktivity nabízí váš Klub Královská louka, který Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 na začátku roku otevřelo?

Nejnovější součástí Centra sociální a ošetřovatelské pomoci Prahy 5 je Klub Královská louka, který slouží primárně jako nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, nicméně skutečný záběr jeho činnosti je mnohem širší. Samotné prostory se nacházejí v ulici U Královské louky 5 v blízkosti stanice metra Smíchovské nádraží, v přízemí činžovního domu se samostatným vchodem.

Nízkoprahové zařízení zjednodušeně znamená, že klub nabízí pomoc i program bezplatně, bez administrativních či jakýchkoliv jiných překážek a komplikací. Je určeno dětem, které se ocitly v krizové situaci, jsou ohroženy sociálně-patologickými jevy nebo potřebují zprostředkovat odbornou pomoc. Naší snahou je minimalizovat možná sociální a zdravotní rizika související se způsobem života těchto „klientů“, umožnit jim lépe se orientovat v jejich sociálním prostředí a pomoci vytvořit podmínky, které by jim umožňovaly řešit svoji nepříznivou sociální situaci. Zaměstnanec klubu coby kontaktní pracovník aktivně mapuje problematické lokality Prahy 5 a kontaktuje se přímo v lokalitě, informuje o této nabídce. Samozřejmě stále ještě se toto nízkoprahové zařízení nachází na samém počátku svého provozu, tudíž vše se postupně rozvíjí a přizpůsobuje konkrétní situaci a specifikům dané lokality. Každopádně však již nyní máme ve spolupráci s Komunitním centrem Prádelna připraven příměstský letní tábor, mezi jehož účastníky jsou přihlášeny i děti navštěvující Klub Královská louka. Pravidelný program pro děti se v rámci tohoto klubu odehrává každou středu od 13 do 17 hodin, kromě akutní pomoci v naléhavých případech zde děti a mladí lidé naleznou také zázemí pro smysluplné trávení volného času, inspiraci pro aktivní činnost. Každý měsíc je zaměřen na jedno téma – rodina, drogy, škola, vztahy ve společnosti apod. - od kterého se odvíjí okruhy činnosti.

Co je podstatou vašeho klubu a v čem spočívá právě ona nízkoprahovost?

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež představuje pouze jednu tvář Klubu Královská louka, byť tu nejpodstatnější. Samotný klub se ale stává také významným místem pro setkávání, vzdělávání a širokou paletu volnočasových aktivit seniorů. V tomto ohledu je důležité propojení s Komunitním centrem Prádelna, ať již ve smyslu vzájemné podpory a propagace, přímo společných akcí nebo podobné filozofie samotného fungování seniorských aktivit. Díky dobré dostupnosti městskou dopravou se ona zmiňovaná nízkoprahovost vztahuje také na seniory. Na rozdíl od Komunitního centra Prádelna je Klub Královská louka bez problémů přístupný i méně mobilním seniorům. Z tohoto důvodu si poměrně rychle mezi nimi nachází klientelu a probíhají zde kurzy práce na počítačích, specializované semináře zaměřené např. na digitální fotografii či práci s tablety a smartphony. Od samého počátku zde díky propojení s Komunitním centrem Prádelna působí klub SENzačních SENiorů, který získal v rámci stejnomenného projektu Nadace Charty 77 a Konta Bariéry deset počítačů, pročež zájemci z řad seniorů mohli hned začít navštěvovat kurzy práce s PC i samostatně pracovat na počítači v rámci tzv. iČajovny.

Takže je velký zájem i o informační technologie zejména ze strany seniorů?

Že je o tuto nabídku zájem, potvrzuje i množství přihlášek na nový semestr od poloviny září. Jelikož mezi seniory roste počet uživatelů tabletů, plánuje se od podzimu také pokračovaní cyklu „Nebojte se Androidu“, případně přednášky věnované dalším operačním systémům používaným v mobilních zařízeních.

Jaké další programy máte připravené pro veřejnost, například zejména pro ženy, které rády navštěvují klubovou činnost?

Kromě seniorů zajímajících se o technické vymoženosti však Klub Královská louka poskytuje zázemí pro pravidelná setkávání Klubu seniorů z Barrandova. A především se pomalu stává jakýmsi centrem výtvarných dílen a workshopů zaměřených na domácí výrobu kosmetiky, bylinných přípravků a podobných tradičních prostředků pro relaxaci a péči o tělo i duši, o kterou má zájem širší veřejnost, zejména ženy. To by mělo být hlavní náplní prázdninového programu „Léto s Klubem Královská louka“, který představí bloky diskuzí s praktickými ukázkami výroby pod názvem „Zelená kosmetika, Zelená lékárna a Zelená kuchyně“. Velmi rádi přivítáme všechny návštěvníky, kteří se přijdou podělit se svými nápady na výrobu domácí kosmetiky, tipy na používání rozličných bylinek nebo netradičními kuchařskými recepty. Rádi bychom, aby zde vznikl příjemný kreativní prostor, jakési mezigenerační centrum s akcentem na výtvarnou rukodělnou tvořivost a tradiční lidové receptury z bylinek a dalších přírodních zdrojů. Tato tematika přitahuje především ženy, nicméně Klub Královská louka je otevřen každému. Že tento dramaturgický směr nachází své zájemce, naznačuje ohlas prvního workshopu z cyklu Zelená kosmetika – pleťové tonikum. Stejně jako předchozí dva ukázkové workshopy výtvarných technik – tepaná krajka a šití korálků peyotovým stehem – oslovily především seniory, kteří si tak nacházejí do Klubu Královská louka cestu stále častěji.

Můžete nám říci, jaké má další záměry Klub Královská louka?

Klub Královská louka má potenciál stát se dalším místem společenského setkávání, mezigeneračního vzdělávání a komunitních aktivit pro všechny věkové i sociální kategorie. Významným faktorem v jeho činnosti je právě ona „nízkoprahovost“ v nejširším slova smyslu. Zároveň se nabízí možnost pronájmu prostor pro setkání bytových družstev, pořádání seminářů, valné hromady spolků a podobné aktivity za velmi výhodných podmínek.

Další informace a aktuální program Klubu Královská louka naleznete na webových stránkách Komunitního centra Prádelna v rubrice Klub Královská louka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…