Ladovská zima... Na Vysočině zkolabovala D1

01.02.2023 6:51

Dálnici D1 na Vysočině zablokovaly ve středu kolem 22:00 kamiony uvízlé po předchozím hustém sněžení. Oznámilo to státní Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). Provoz na D1 podle ŘSD kamiony zastavily na 99. a 76. kilometru ve směru na Prahu. Před oběma místy se začaly tvořit kolony. Před 23:00 byl obnoven provoz na 76. kilometru, ale na 99. kilometru potíže přetrvávaly. Uzavřena byla D1 krátce před 23:00 nově kvůli sněhu na 91. kilometru ve směru na Brno.

Ladovská zima... Na Vysočině zkolabovala D1
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zima, ilustrační foto

V úseku na Brno se podle ŘSD čeká na příjezd sypačů. Ty pak mají úsek mezi exity 90 Humpolec a 104 Větrný Jeníkov prosolit.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) již dříve varoval, že na Šumavě, v Krkonoších a Jeseníkách může od dnešního odpoledne do čtvrtečního rána přibýt až 25 centimetrů nového sněhu. Navíc silně fouká, na horách může rychlost větru v nárazech dosáhnout až 90 kilometrů za hodinu. Ve vyšších polohách tak mohou vznikat sněhové jazyky a závěje. Později ČHMÚ doplnil výstrahu před sněhem pro dnešní večer pro Prahu a části Středočeského, Plzeňského, Jihočeského a Jihomoravského kraje i Vysočiny. Podle meteorologů tam mohou za hodinu napadnout až tři centimetry sněhu.

Sníh a vítr zkomplikovaly dopravu i na železnici. Na trati v úseku Chotětov - Mladá Boleslav ve středních Čechách popadaly podle webu Českých drah stromy. Vlaky tam proto začaly po 19:00 nabírat zpoždění v řádu desítek minut. Padlý strom také zastavil před 22:00 provoz na trati Častolovice – Rychnov nad Kněžnou v Královéhradeckém kraji. Po 22:00 se objevily problémy na trati Řepov - Mladá Boleslav ve Středočeském kraji, kde byl provoz přerušen kvůli pádu elektrického vedení na trať.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…