Laudát: Běda, jak v nějakém výboru měla KSČM navrch! Staří komunisté hned vycenili zuby. Zemana svět nechce

23.04.2018 8:21

„Dovolávat se Zemana je něco jako volání po dešti na poušti,“ komentuje víkendové události bývalý šéf poslanců TOP 09 František Laudát, který je nyní nestraníkem. Podle něj nebude drtivá většina lidí vnímat, co prezident Miloš Zeman řekl na sjezdu komunistů, ale že se ho jako první z polistopadových prezidentů vůbec zúčastnil. Laudát to označil za morální pád hlavy státu a ostudu, protože komunismus se vedle fašismu ukázal jako nejhorší ideologie v novodobé historii lidstva.

Laudát: Běda, jak v nějakém výboru měla KSČM navrch! Staří komunisté hned vycenili zuby. Zemana svět nechce
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

„Soudruzi a soudružky,“ oslovil delegáty na sjezdu komunistů Miloš Zeman. Pozdravil je prý sociálnědemokratickým oslovením a řekl jim, že nemají promarnit příležitost vzniku levicové vlády. Václav Klaus ani Václav Havel před ním nikdy na sjezdu komunistů nebyli. Jak vystoupení Zemana vnímáte? 

Anketa

Zeman jel na sjezd KSČM a nejel na pohřeb kardinála Berana. Jak se k tomu stavíte?

hlasovalo: 11157 lidí

Považuji to za morální pád tohoto člověka. Myslím, že je to ostuda, protože komunismus se vedle fašismu ukázal jako nejhorší ideologie v novodobé historii lidstva. V jakémkoliv náznaku ji tolerovat, byť překrytou racionálními argumenty, je ostuda. Moje osobní zkušenost s politiky je, že komunisté po roce 1989 působili jako konstruktivní strana s rozumnými názory, ale běda, jak měli ve výboru, podvýboru a podobně v něčem chvíli navrch. Okamžitě to byli ti v uvozovkách staří komunisti a vycenili zuby. Z toho pohledu si myslím, že jde o zcestný koncept politiky Miloše Zemana. Drtivá většina lidí nebude vnímat, co Zeman povídal na sjezdu komunistů, drtivá většina si bude pamatovat, že jako první z polistopadových prezidentů byl na sjezdu komunistů. To je zásadní věc. Není důležité, co vykládal, ale že přijel. 

Co se týká vyjednávání, Zeman se otočil zády k demokratickým stranám. Nestojí o vytvoření koalice Babiše za nějakých podmínek, respektive Babišova hnutí bez Babiše s demokratickou stranou, nebo obnovení koalice z minulého období s lidovci a ČSSD. Chuť vládnout absolutně je veliká a chuť pokusit se o něco, jako je Rusko a v náznacích Maďarsko a Polsko, rovněž. Bohužel to není budoucnost. Dnes si to lidé plně neuvědomují, ale jak není demokracie liberální, dříve či později vznikne problém. Liberální demokracie nechává tvůrčí kvas, tvůrčí myšlenky, aby se vychytaly ústřely, aby se zkorumpovaní lidé dostali pryč z politiky a existovala zpětná vazba. Jinak zpětnou vazbu zboříte a stane se jen otázkou času, kdy se dostaneme za scestí. Česká republika není v takové kondici, aby si mohla – byť po konci bolševismu – projít dalším takovým experimentem.  

Miloš Zeman vyzval, aby se komunisté podíleli na vládě s hnutím ANO. Už jen pozice komunisty Ondráčka v čele komise vyvolala nedávno v českých ulicích demonstrace. Domníváte se, že by vláda opřená o komunisty vyvolala u veřejnosti protesty? 

U těch protestů mi něco chybělo, mám to kousek od zaměstnání, takže jsem se šel dvakrát třikrát podívat. Bohužel organizátoři tahají lidi do ulic, aniž nabízejí nějaké východisko. Zatím protestují proti něčemu – ne že bych nesouhlasil, ale chybí silný mluvčí s názory. Někde v rohu se krčí Drahoš a další kandidáti, nikdo z nich nevystoupí, což znamená, že se nejedná o politické lídry. Těžko předvídat, kam se všechno může zvrtnout. Teď je před létem, lidé trochu zmizí, můžeme mít horký podzim na nějaké masové protesty, a když to vezmete, jedná se spíše o otázku velkých měst. Myslím si, že k tomu obratu může dojít, až Babiš s ostatními porozdávají všechny veřejné peníze a najednou budou muset lidem začít říkat nepříjemné věci, které musel říkat Kalousek, Nečas a před nimi svým způsobem i Topolánek v době masivní krize. Kdyby krize přišla dnes, tak je problém nejen v dimenzích jako v letech 2008 a 2013, ale podstatně masivnější, protože mandatorní výdaje a dávky enormně narostly a úředníků narostla celá armáda – jedno velké okresní město – navíc chybějí investice do budoucnosti a dálnice se nestavějí. Výsměchem vyprovodili nedávno stavaři Babiše z jedné odborné konference, protože reálná čísla jsou jiná, než Babiš vykládá v televizi. 

Miloš Zeman se zúčastnil sjezdu komunistů namísto účasti na mši za kardinála Berana. Arcibiskup Dominik Duka to neponechal bez komentáře a prohlásil: „Je jistě náhodnou souhrou okolností, že ve chvíli, kdy my zde vítáme kardinála Berana, je prezident republiky hostem na sjezdu komunistické strany, která se přes volební porážku dožaduje stále většího podílu na moci. Je to velmi zřetelné znamení hodiny, v níž se náš národ nachází. A o to větší zodpovědnost připadá hlavě státu, aby zaznělo rozhodné slovo.“

Pokud bych Zemana považoval za svého prezidenta, tak za normálních okolností by to byl velký faul k osobnosti kardinála Berana. Ale vzhledem k chování prezidenta, jaký slovník používá a jak čím dál více vyznává komunistické hodnoty, se domnívám, že jeho neúčast byla ku prospěchu věci. Nehodnotím, že tam chyběl prezident, ale že chyběl prezident Zeman, a to jsou pro mne dvě odlišné kategorie. 

Zmínil jste, že Zeman čím dál více vyznává komunistické hodnoty. Jaké? 

Jednak i po zkušenosti, kdy nás dvacet let okupoval Sovětský svaz, se jedná o velký příklon k Rusku, totalitním režimům, obdiv k Číně, Putinově politice. Možná kdyby tam žil, může to zkusit a uvidí. Novináři umírají, nedávno vypadl z okna záhadný kritik, samozřejmě nepřežil, vraždění a tak dále, to nejsou režimy, které bychom měli obdivovat. Když vezmu jen Zemanovu zahraniční politiku, ale děje se to i v domácí. Regulace, regulace, regulace, přihlásil se k Babišovu šmírování podnikatelů a výsledkem je, že Babiš nese odpovědnost za zrychlení úpadku venkova, kde zavřeli malé hospody a provozovny a teď je budeme, jak říká Jurečka, dotovat. Je vidět, před čím jsme varovali, když jsme se snažili zabránit EET. To všechno Zeman podporuje. Hlídat a nevěřit člověku jsou typické komunistické manýry, jenže svoboda a liberální demokracie je postavena na elementární odpovědnosti jedince a jeho morálních hodnotách. Opak toho je komunismus.  

Arcibiskup Duka také řekl, že doba, kdy se komunisté dožadují podílu na moci, jsou rozhodné hodiny českého národa. O to větší zodpovědnost podle jeho slov nese hlava státu a od ní by mělo zaznít rozhodné slovo. Bude Zeman na takovou výzvu reagovat?

Dovolávat se dnes Zemana je velmi zbytečná záležitost. Je potřeba oslovovat rozumné lidi, kteří mají selský rozum, a ty s malými dětmi, protože tady se hazarduje s budoucností především mladých generací. Nikomu to dnes příliš nedochází, ale to je ten úhelný kámen: V jakém stavu bude předávána tato země? Je třeba se cinknout a spolupracovat s bohatými a rozvinutými zeměmi, ne se zeměmi plnými kriminálníků a zkorumpovaných politiků. Dovolávat se Zemana – a teď mě napadá typický, možná biblický příměr – je něco jako volání po dešti na poušti. Nevím, zda názor Zemana prostě ignorovat, postavil vše na provokaci výroky, aby se o něm psalo; a média to činí ještě horší, což jeho samolibosti dělá dobře, ale bohužel na tom není v této zemi nic složitého. Podívejte, jak se připravujeme o svobodu, podívejte, kdo ze západních zemí se k Zemanovi dramaticky hlásí. Pokud srovnáte jeho cestování s Klausem i Havlem, v kultivovaném světě Zemana nechtějí. 

Vojtěch Filip obhájil post předsedy komunistů a v jejich čele tak stojí už přes dvanáct let. Vyhrál i přesto, že KSČM dostala od revoluce ve volbách nejméně hlasů. Čím to je? 

Ten důvod je jediný: Filip si dobře rozumí s Babišem a nabízí se poprvé od listopadu, a doufám, že naposled, sice ne formálně, ne viditelně, ale přímé vládní angažmá komunistů, na což část z nich čekala. Teď nastoupí jejich experti do státních akciovek, na posty organizací a stát má mnoho různých institucí a organizací, takže se mají na co těšit i mediální rady a podobně. On jim nabídl novou ekonomickou dimenzi s politickým vlivem, a to byl důvod, proč Skála se svými ideologickými názory prostě neměl šanci uspět. Komunisté u moci a na horních patrech politiky jsou ekonomičtí bafuňáři – málokdo má takový majetek a příjmy jako poslanci KSČM. 

Tedy účel světí prostředky?

Ano, viděl jsem ve Sněmovně řadu komunistů a je zajímavé vidět jejich majetková přiznání. Nejbohatší poslanci jsou komunisté. Tedy až na Schwarzenberga, který majetek historicky dědil, a Babiše, který ho získal, kdo ví jak. 

Vojtěch Filip uvedl, že budou mít námitky k ministrům, které hnutí ANO a ČSSD hodlá na posty obsadit, s tím, že některé osoby nemají důvěru komunistů. Jsou na koni, aby si mohli diktovat?

Vzhledem k tomu, že tato levolevá koalice – to znamená Babiš s ČSSD – potřebuje komunistické hlasy a komunisté umějí velmi dobře a intenzivně vyjednávat něco za něco, nedivím se, že vznikne tlak na odstranění politiků z hnutí ANO, kteří mají demokratické názory. Pelikán to zabalil sám, protože viděl, kam se ANO orientuje, co tam padá, a nevíme, co se odehrává v nejužším vedení. Jakmile si pak lidé typu Šlechtové, Stropnický a další dovolí občas říci svůj názor, který bývá prodemokratický a prozápadní, to se komunisté hned ukáží. 

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…