Laudát: Vláda chytá situaci za ocas. A toto mu na to řekl senátor se syrským původem

04.09.2015 22:47

V pátek večer došlo před kamerami České televize k tvrdému střetu mezi poslanci Ivanem Gabalem (KDU-ČSL) a Františkem Laudátem (TOP 09). Přeli se o to, jak současná vláda přistupuje k uprchlické krizi, přičemž padla ostrá slova i na adresu Karla Schwarzenberga, Andreje Babiše (ANO) či Miloše Zemana. Senátor Hassan Mezian (ČSSD) doplnil, že česká společnost umí být k uprchlíkům velmi vstřícná.

Laudát: Vláda chytá situaci za ocas. A toto mu na to řekl senátor se syrským původem
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

Uprchlická krize pokračuje v neztenčené míře, spíše se ještě zhoršuje. Je to vidět např. v Maďarsku, které už je přetížené a dobrovolně nechává projít část uprchlíků dál do Evropy. Co bude dál? Právě o tom v pátečních Událostech, komentářích České televize diskutovali senátor Hassan Mezian (ČSSD), místopředseda sněmovního výboru pro obranu Ivan Gabal (KDU-ČSL), místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.  

Podle Gabala prožíváme opravdu velkou krizi a Česko po boku s dalšími středoevropskými partnery přispívá k řešení problému, když tvrdí, že povinné kvóty pro uprchlíky situaci nevyřeší. Naproti tomu Laudát byl mnohem kritičtější. Vláda podle jeho názoru zaspala a dnes jen přistupuje na starší návrhy z dílny TOP 09 a ODS. „Vláda jen chytá situaci za ocas,“ konstatoval Laudát.

To si však Gabal jako člen stávající vládní koalice nenechal líbit. „Ještě když byl ministrem zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), tak dlouho opakoval, že se do situace v Sýrii nemáme vměšovat,“ poznamenal Gabal, podle něhož bychom měli jiným státům EU nabídnout, že se vzdáme části strukturální finanční podpory, aby bylo možné posílit vnější ochranu hranic EU. České společnosti podle lidoveckého poslance prospěje, když místo obecných strachů z uprchlíků uvidí konkrétní příběhy lidí, kteří prchají před hrůzami války.

Tato slova však na oplátku nenechala chladným poslance Laudáta. Gabal prý naprosto zkreslil postoj předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. „On byl k vývoji v Sýrii vždy skeptický,“ kontroval Laudát. Ohradil se, že je dnes snadné útočit na Karla Schwarzenberga, když naproti tomu prezident Miloš Zeman či ministr financí Andrej Babiš (ANO) ještě v lidech přiživují strach.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Gabal si ovšem dál trval na svém. Nepochybila současná vláda, ale EU, která se nedokázala na uprchlickou krizi připravit, ačkoli měla signály, že hrozí, a když už nastala, bruselské elity nejednají dostatečně rázně. „Já mám pocit, že je trochu v tomto Evropská komise odtržena od reality,“ konstatoval Gabal. To se musí změnit.

Hassan Mezian doplnil, že českou společnost považuje za velmi vstřícnou, ale v tuto chvíli jsou lidé hodně vystrašení. „Česká společnost je velmi vstřícná,“ řekl jasně. Gabalovi dal ovšem za pravdu v tom, že je třeba se dívat na konkrétní životní osudy běženců, kteří jsou sice muslimové, ale jsou oběťmi radikálů. Český člověk je velmi hodný člověk, proto jsem tady, pokračoval člen horní komory.

I podle Gabala chtějí mnozí Češi pomáhat uprchlíkům, ale je otázka, jak by na ně bylo připraveno naše školství nebo naše firmy. Obratem připomněl, že němečtí podnikatelé chtějí využít pracovní síly běženců, ale čeští podnikatelé k tomu možná nemají dost odvahy. „Oni možná nemají odvahu říci, prosím vás, pusťte je sem, protože mi je potřebujeme,“ konstatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…