Lavrov vyzval k osvobození rukojmích ve Slavjansku

01.05.2014 7:10

Rusko vyzývá k osvobození evropských vojenských komisařů zadržovaných ve východoukrajinském Slavjansku, ale za tamní „síly domobrany" nemůže rozhodovat. Na tiskové konferenci, kterou během návštěvy Chile uspořádal v hlavním městě Santiagu, to ve středu prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Pozorovatelé byli podle jeho názoru ve Slavjansku „nastrčeni".

Lavrov vyzval k osvobození rukojmích ve Slavjansku
Foto: red
Popisek: Rusko

Skupinu vojenských kontrolorů, mezi nimiž je i vyšší důstojník české armády, zadrželi proruští radikálové minulý týden v pátek. Pro jejich propuštění si kladou řadu podmínek, mimo jiné i zrušení sankcí, které proti vůdcům separatistů tento týden vyhlásila Evropská unie.

Podle Lavrova jsou „stoupenci federalizace" na východě Ukrajiny pod stálým tlakem Kyjeva, který jim vyhrožuje ozbrojeným násilím. Monitorovací misi, která na Ukrajině působí pod hlavičkou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), pozvala do země ukrajinská strana, připomněl ruský ministr.

Proč je vezli právě tam?

Podle Lavrova si ukrajinská strana byla dobře vědoma, jaká je situace ve Slavjansku ovládaném ozbrojenci nepřátelskými Kyjevu. „Proč je vezli právě tam, není jasné," poznamenal na tiskové konferenci Lavrov. Před cestou měl prý Kyjev alespoň uvědomit proruské radikály. I v méně dramatických situacích podle ruského ministra nemívají pozorovatelé OBSE přístup do problematických regionů.

„Vyzýváme k osvobození evropských důstojníků, které podle mého názoru prostě nastrčili," řekl Lavrov. „Nesluší se brát si příklad z kyjevských úřadů, které z politických důvodů zadržují veřejné činitele a nehledě na závazky přijaté v Ženevě je odmítají propustit z věznic," konstatoval s odkazem na výsledky nedávné ministerské schůzky v Ženevě, která mimo jiné vyzvala k amnestii pro zadržované osoby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…