Legalizovat squatting, burcuje šéf Zelených. Server mu napovídá, co by bylo ještě lepší

27.01.2017 10:51

Nad snahou Strany zelených legalizovat squatting se zamýšlí na serveru peníze.cz Michal Kašpárek. Dochází k závěru, že mnohem účinnější by bylo zavést daň z půdy.

Legalizovat squatting, burcuje šéf Zelených. Server mu napovídá, co by bylo ještě lepší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solidární pochod za zachování centra Klinika, kterému Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových odmítl prodloužit smlouvu

„Trh produkuje pustý baráky, který chátrají, a lidi, který nemají kde bydlet,“ cituje server předsedu strany Matěje Stropnického. „Squatter na to jde jako přemýšlivej aktivní občan,“ dodal a zároveň vyloučil, že by squatting sám o sobě byl řešením.

Server srovnává šéfa Zelených a ministra vnitra, který navrhuje, aby se občané ozbrojili a sami eliminovali teroristické útoky. Podle webu oba politici svorně navrhují: ať vezme právo do svých rukou lid. „A vy, kteří se pohybujete na hraně zákonů, bojte se krom policie a soudů i improvizovaných strážců zákona. Legální squatting coby bič na nesvědomité vlastníky je domobrana Zelených. Navíc právně problematičtější než originální domobrana,“ píše web.

Celý text je ZDE

Připomíná také to, že Zelení dlouhodobě usilují o zvýšení majetkových daní. „Pokud se k tomu někdy dostanou, měli by upřít pozornost na daň z hodnoty půdy. Na rozdíl od daně z oken o její výši nerozhoduje, co na pozemku stojí, ale kde ten pozemek je: v centru Prahy nebo Brna by se platilo hodně, v Sudetech málo,“ píše web s tím, že tato daň funguje jako ekonomická pobídka: odrazuje plátce od toho, nechat ležet budovy a pozemky ladem. Lze samozřejmě namítnout, že by daň z hodnoty půdy v důsledku zdražila bydlení taky chudým lidem v centrech měst, ale tuhle starou lásku pravicových ekonomů lze upravit i k obrazu levice: například výnos rozdělovat mimořádnou dávkou lidem s nízkými příjmy, píše dále web.

A upozorňuje, že daň z hodnoty půdy nebo penále za nevyužité prostory by měly platit i veřejné instituce: stát a obce. „Pustý baráky, který chátrají“ totiž vůbec neprodukuje jenom trh, jak přesvědčuje Stropnický, ale taky úředníci, kteří nemají motivaci hledat využití pro veřejný majetek, upozorňuje server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…