Lékaře bez hranic znechutily výroky afghánské vlády k náletu

05.10.2015 12:44

Mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) „je znechucena“ prohlášením, kterým afghánská vláda ospravedlňuje sobotní letecký útok na nemocnici MSF ve městě Kundúz na severu Afghánistánu. Toto prohlášení je „přiznáním k válečnému zločinu“, uvedl na webu organizace její generální ředitel Christopher Stokes. Všichni lidé, kteří při bombardování zahynuli, byli Afghánci, sdělila dnes ČTK Míla Janišová z pražské kanceláře MSF.

Lékaře bez hranic znechutily výroky afghánské vlády k náletu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Z afghánského prohlášení podle Stokese vyplývá, že americké a afghánské jednotky vědomě bombardovaly nemocnici kvůli tvrzením, že se uvnitř ukrývají příslušníci hnutí Taliban a útočí odtud na afghánské vojáky a civilisty. Při náletu zahynulo 12 pracovníků MSF a deset pacientů.

Afghánské a americké síly se rozhodly srovnat se zemí funkční nemocnici

Toto prohlášení svědčí o tom, že afghánské a americké síly se společně rozhodly srovnat se zemí plně funkční nemocnici – s více než 180 zaměstnanci a pacienty uvnitř – kvůli tvrzením o přítomnosti bojovníků Talibanu,“ uvádí organizace Lékaři bez hranic. „To se rovná přiznání k válečnému zločinu. Je to zcela v protikladu k původním snahám americké vlády útok banalizovat jako ‚vedlejší ztráty‘,“ dodala organizace.

Podle Janišové z české pobočky MSF se organizace nechystá v tuto chvíli zveřejnit podrobnosti o obětech náletů. Všichni, kteří zahynuli, ale podle ní byli Afghánci. „Byli mezi nimi lékaři a další zdravotnický personál, například farmaceut,“ uvedla Janišová.

Kundúz poprvé po osmi dnech bez střelby

Afghánské vládní síly, podporované zahraničními vojsky, získaly během uplynulého týdne zpátky kontrolu nad většinou města Kundúz, kterého se minulé pondělí zmocnil Taliban. Místní obyvatelé podle agentury Reuters vypověděli, že poprvé po osmi dnech dnes neslyšeli ve městě střelbu. Mnozí se proto odvážili vyjít z domovů, nakoupit jídlo a obhlédnout napáchané škody. Na ulicích se podle místních obyvatel povalují mrtvoly a vojáci prohledávají dům po domu a pátrají po ukrytých povstalcích.

Mluvčí americké armády Brian Tribus v sobotu připustil, že v rámci bojů proti Talibanu se v Kundúzu uskutečnil útok, který mohl mít za následek „vedlejší ztráty v nedalekém zdravotnickém zařízení“.

Lékaři bez hranic chtějí nezávislé mezinárodní vyšetřování

Lékaři bez hranic jsou přesvědčeni, že nemocnici bombardovaly síly NATO vedené Američany. USA sdělily, že incident vyšetřují. Podle NATO vyšetřování potrvá řádově dny. MSF žádá nezávislé mezinárodní vyšetřování.

Při náletu, který trval více než hodinu od sobotních 02:00 místního času, byly rovněž desítky lidí zraněny. „Nemocnice byla opakovaně zasahována přesně mířenými leteckými útoky... Žádný zaměstnanec přitom před americkým leteckým útokem nehlásil boje v nemocničním komplexu,“ podotkla organizace MSF na svém twitterovém účtu.

Po náletu Lékaři bez hranic stáhli většinu svých zaměstnanců z oblasti, někteří ale zůstali a ošetřují zraněné na jiných klinikách. Podle MSF byla zničená nemocnice klíčovým zařízením pro tisíce pacientů v Kundúzu i v dalších částech severního Afghánistánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…