Lékaři si ničí zdraví, pořád pracují, nic z toho nemají. Kubek na ČT rozjel show. A neodejde

08.12.2023 8:40 | Monitoring

Dělají doktoři hodně, nebo málo? Za rok prý odpracují až 18 měsíců, sdělil prezident Lékařské komory. Někde se pracuje hodinu a pak se odpočívá, kontroval předseda senátního zdravotního výboru. Vítáme možnost jednání o předčasném důchodu pro lékaře, slyšeli diváci minutu před tím, než ze stejných úst zaznělo, že předčasný odchod do důchodu není možný. A co výsluhy pro lékaře? Hloupost, nesmyl, zaznělo z povolaných úst...

Lékaři si ničí zdraví, pořád pracují, nic z toho nemají. Kubek na ČT rozjel show. A neodejde
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v debatě s prezidentem ČLK Milanem Kubkem

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57640 lidí
Ve studiu včerejších Událostí a komentářů se na ČT24 k tématu lékařských přesčasů a dohody, kterou doktoři nakonec uzavřeli s vládou, sešli Milan Kubek a předseda zdravotnického výboru Senátu Roman Kraus.

Ještě před samotným začátkem diskuse byl dán prostřednictvím předtočeného vstupu prostor předsedovi Lékařského odborového klubu Martinu Engelovi a ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi.

Engel předeslal, že dohodu, kterou uzavřela Lékařská komora, odbory a Ministerstvo zdravotnictví, považuje pouze za první krok a zároveň upozornil, že dvě velké nemocnice – v Hradci Králové a v Brně – na dohodu nepřistoupily.

Naproti tomu ministr Válek avizoval, že se nakonec ukázalo, že šlo hlavně o finanční stránku věci.

Ve studiu pak proti sobě obrazně řečeno zasedli předseda zdravotnického výboru Senátu Roman Kraus, který byl přítomný prostřednictvím „telemostu“ a prezident Lékařské komory Martin Kubek.

Ten hned na úvod seznámil diváky s tím, že dohody mezi ministerstvem, lékařskou komorou, odbory a nemocnicemi jsou připraveny a na jejich základě se do nemocnic dostanou i potřebné peníze.

Po úvodních slovech, kdy se oba hosté shodli na tom, že dohoda byla potřebná a byla uzavřena a že přinese, alespoň na nějaký čas, klid do daného resortu, přišla řeč na nemocnice, o kterých mluvil odborář Engel a které odmítají dohodu akceptovat, tedy brněnskou a královehradeckou.

Kubek k tomu podotkl, že je právem každého lékaře po odpracování předepsaného počtu hodin už dále nepracovat, řekl ale i to, že drtivá většina nemocnic zmíněnou dohodu s ministerstvem respektovat bude. Situaci v hradecké nemocnici popsal jako nestandardní s tím, že tam pracuje velké množství vojáků a o situaci v Brně nemá informace.

Moderátor Daniel Takáč se poté přímo zeptal senátora Krause, zda by měla dohoda jako celek padnout, pokud lékaři v Hradci a Brně svoje výpovědi neodvolají.

Ten odpověděl v tom smyslu, že zcela jistě za lékaře, kteří přesčasy nechtějí, nastoupí ti, kteří je akceptovat budou.

Na moderátorův dotaz, zda dohoda, která má být podepsána dnes, nějak mění množství práce lékařů, odpověděl prezident Kubek, že dohoda zaručuje dodržování zákoníku práce a sankce za to, pokud dodržován nebude.

Daniel Takáč reagoval s tím, že lékaři tedy budou pracovat za více peněz méně hodin, a to se promítne na snížení péče o pacienty. S tím ale Kubek nesouhlasil.   

„Čím bude práce lékaře dražší, tím si všichni více rozmyslí, aby se s ní plýtvalo,“ odpověděl s tím, že práce mladých lékařů je v tuto chvíli jedna z nejlevnějších a dodal, že se vedení nemocnic teď bude zabývat tím, aby drahý lékař nedělal práci, kterou za nižší mzdu může dělat třeba sekretářka.

Zároveň Kubek deklaroval, že současná dohoda není splněním cíle, se kterým Lékařská komora do stávky vstupovala, tím má být přijetí speciálního zákona o odměňování lékařských pracovníků a zopakoval, že cesta z krize vede přes lepší organizaci práce lékařů.

Naproti tomu senátor Kraus uvedl, že reorganizací práce se dají uspořit jen marginální, tedy nevýznamné prostředky, ale upozornil na nízkou lůžkovou obsazenost u menších nemocnic, která se podle něj pohybuje i kolem 12–15 procent. Tedy na velké množství lékařského personálu, které se leckde věnuje velmi malému množství pacientů.

Narážel i na slova ministra Válka, který slíbil připravit novelu zákoníku práce, která by situaci vyřešila tak, aby nemusel být porušován zákon, jehož porušování či balancování na jeho hraně senátor v nemocničním prostředí připustil.

„Jednoznačně je potřeba dospět do situace, aby se zákoník práce dodržoval a aby byli lékaři méně unavení, než jsou nyní v některých provozech,“ dodal ještě Kraus s tím, že na druhé straně jsou ale provozy, ve kterých se pracuje 1–2 hodiny a pak se odpočívá.

Řeč se nemohla vyhnout ani ostře sledovanému tématu tzv. doživotních výsluh českých lékařů.

Prezident České lékařské komory Martin Kubek k tomu řekl, že není dobře používat slovo „výsluhy“, protože to připomíná služební zákon, ale na svém návrhu trvá, protože lékaři podle něj odpracují za rok, na rozdíl od ostatních, až 18 měsíců a ničí si tím zdraví, protože málo odpočívají a nemají za to žádný benefit.

Poukázal také na to, že součástí dohody, která bude dnes podepsána bude i další jednání o lékařských benefitech včetně změn věku odchodu do důchodu u lékařů.

„Takže budou mít lékaři výsluhy a dřívější důchod?“ zeptal se moderátor.

„Dřívější odchod do důchodu je nesmysl,“ popřel Kubek svá slova z předchozí věty, kde si pochvaloval fakt, že jednání o tomto benefitu je součástí aktuální dohody. Připustil ale, že výsluhy lékařů jsou ožehavým tématem, které přesahuje jednání s Ministerstvem zdravotnictví a je třeba do něj vtáhnout i Ministerstvo sociálních věcí.

Rezignovat na svoji funkci, k čemuž ho v souvislosti s lékařskými výsluhami vyzývá i část odborné veřejnosti, nehodlá.

„Nesmyl, hloupost,“ tato slova použil v souvislosti s výsluhami lékařů na závěr debaty předseda zdravotního výboru Senátu Roman Kraus (ODS) a poukázal i na omezení, která plynou z nároku na výsluhy u pozic, kde jsou výsluhy zaručeny zákonem. Třeba na to, že takoví zaměstnanci nemohou podnikat či stávkovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

lékaři v důchodu trpící nouzí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAagar , 08.12.2023 11:44:19
Naše paní doktorka odešla na penzi v 80 letech ! Po nemocnicích se pohybují osoby v bílých pláštích s jmenovkou a tituly, které by nikdo soudný už nepustil ani za volant auta. To jsou ti osmdesátníci a osmdesátnice umořené nočními a víkendovými službami. Diví se někdo, že jeho pan doktor je č krát ročně na dovolené? Zná někdo lékaře, kteří s důchodovým věkem pověsí řemeslo na věšák a spisují paměti a bylinkaří? Zná někdo chudého lékaře? Zná někdo lékaře, který vás léčí a léčí, ale nikdy nevyléčí? Kolik seniorů za kowidu zemřelo za naprostého nezájmu jejich obvodních i nemocničních lékařů, jako můj tatínek?

|  8 |  1

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…