Lékaři zahájí protest, pacientů se to ale prý tolik nedotkne

26.02.2013 8:12

Na pátek 1. března plánují lékaři protest. Prohlašují, že ordinace budou pro veřejnost zavřené a že budou provádět sami sobě vyšetření, která jindy zanedbávali. Pacienti, kteří mají na tento den naplánováno vyšetření v nemocnicích, se ale bát nemusejí. Podle on-line deníku Týden.cz většina z nich plánuje běžný provoz.

Lékaři zahájí protest, pacientů se to ale prý tolik nedotkne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

"Vyzývám všechny občany, pacienty, aby respektovali tento den, aby nás podpořili, aby nechodili zbytečně do zdravotních zařízení. Budeme odkládat plánovaná vyšetření, plánované výkony," prohlásil na začátku února prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

Nemocnice ale očekávají, že jejich provozu a pacientů se protest nejspíš nedotkne. "Máme objednáno i měsíc a půl dopředu a rušit to určitě nebudeme," řekla Týdnu.cz šéfka pražských lékařských odborů a zároveň vedoucí lékařka ultrasonografie Marcela Sojáková Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Objednaní pacienti se tak nemusí bát na vyšetření přijít.

Podobná situace je na více místech České republiky. "Nějaká forma protestu u nás nejspíš proběhne. Nepředpokládám ale, že by to mělo vést k potížím," uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant. Částečné omezení provozu u plánovaných operací nahlásila na pátek Nemocnice Jihlava. "Pacienty protest v žádném případě neohrozí. Akutního provozu se nedotkne," ujistila mluvčí Monika Pytlíková.

Symbolický protest

Je pravděpodobné, že lékaři zůstanou i v ordinacích a menších nemocnicích. "Pokud máme informace, lékaři si brát volno nebudou, ale zastaví svoji práci," řekl Stanislav Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic. Situace ve zdravotnictví je podle něj kritická a protest je tedy na místě. Neodkladnou péči ale pacientům nikdo neodepře.

Doktoři ale podle Sojákové nechtějí jít proti pacientům, proto protest proběhne spíše symbolicky. A to podepisováním petice "Zachraňme kvalitní zdravotnictví". Lékaři tak chtějí upozornit na kroky ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), které podle ČLK ve snaze snižovat veřejné výdaje na zdravotnictví sníží dostupnost i kvalitu lékařské péče.

Například na Pardubicku jinou formu protestu než symbolickou ani zvolit nemohli. Doktoři se totiž nedohodli s vedením nemocnic na odkladu plánovaných zákroků. "Operace se plánují i dva až tři měsíce dopředu. Začali jsme to řešit pozdě," řekl Týdnu.cz koordinátor tamního lékařského odborového klubu Jaroslav Krsička. Jediné, co tak pacientům hrozí, jsou delší čekací doby, protože lékařů bude méně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

10:25 Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

Provokace, intriky, faleš. Takhle to prý dnes funguje mezi Ruskem a Západem. V reakci na dodávky ame…