Letouny CASA znovu neprošly vojenskými testy

30.11.2012 6:30

Systém protiraketové obrany strojů CASA opět nesplnil vojskové zkoušky. Třetí kolo testů, které provádějí přímo vojáci, bylo zahájeno na začátku října a mělo skončit v pátek. Dodavateli španělských dopravních strojů Omnipolu se však ani tentokrát nepodařilo odstranit všechny nedostatky a zkoušky byly přerušeny. Informuje o tom páteční E15. Armáda tak stále nemůže poslat stroje do Afghánistánu.

Letouny CASA znovu neprošly vojenskými testy
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA

"Opakované zkoušky zatím neskončily, na žádost dodavatele byly přerušeny," sdělil deníku mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Vedení rezortu nyní údajně zvažuje prodloužení lhůty pro odstranění závad o plný jeden rok. Podobné ústupky by však podle listu byly v rozporu s nedávným tvrzením některých úředníků, že ministerstvo při nesplnění byť i dílčích podmínek jednostranně odstoupí od smlouvy s Omnipolem. Ten měl původně všechny problémy odstranit do konce května. Firmě stále běží sankce v řádu desítek tisíc korun denně.

Ministerstvo obrany nakoupilo letadla CASA od společnosti Omnipol, aniž vědělo, kolik za ně Omnipol zaplatil španělskému výrobci a kolik tedy činí zisk překupníka. Dostalo sice smlouvu, ale tam byla cena začerněna. Navíc se ministryně Vlasta Parkanová o cenu vůbec nezajímala a vládní kolega, ministr financí Miroslav Kalousek, se prý zajímal jen o to, co příslušelo jeho resortu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Charkově rozkradli miliardy na obranu. Takto. Skandál z Ukrajiny, kde jde o hodně

16:20 V Charkově rozkradli miliardy na obranu. Takto. Skandál z Ukrajiny, kde jde o hodně

Ruská armáda minulý týden spustila ofenzivu na severovýchodě Ukrajiny směrem na Charkov a za 48 hodi…