Hamáček (ČSSD): Vondra měl odstoupit už dávno

01.12.2012 12:46

Premiér měl přijmout rezignaci ministra obrany Alexandra Vondry už dávno a neprotahovat současnou agonii. Problém ovšem nebyl tolik ve Vondrově odbornosti, ale především neschopnosti přijmout politickou odpovědnost za jeho předchozí působení v politice. Stále se vlekoucí kauza ProMoPro se pak pro jeho politickou kariéru stala osudnou.

Hamáček (ČSSD): Vondra měl odstoupit už dávno
Foto: Redakce
Popisek: Jan Hamáček

Po oznámení Vondrovy rezignace jsem nejenom já ocenil jeho odborné schopnosti v roli ministra obrany. Pokud vezmeme v potaz, že Vondrovou předchůdkyní na rezortu obrany byla Vlasta Parkanová, která se proslavila zejména nazpíváním ódy na americký radar a nyní čelí stíhání ohledně nákupu transportních letadel CASA, nevychází v tomto srovnání odstupující ministr zas tak špatně. Jelikož už téměř dva roky podrobně sleduji problematiku armády z pozice stínového ministra, mohu relativně pozitivně hodnotit některé jeho kroky -- ne vždy mediálně vděčná témata.

Tak například rozhodnutí vyřadit soukromé prostředníky z kontroverzních zakázek na ministerstvu obrany, které mimo jiné hlasitě kritizovala i ČSSD, přispělo k jistému zlepšení stavu v rezortu obrany. Vondrovy snahy o nápravu však neměly dlouhého trvání a ministr se musel především věnovat záchraně své politické kariéry. V případě Vondry se však jednalo o předem prohraný boj.

V zemi se silnou demokratickou tradicí by v případě tak závažných pochybností, jakým čelil Vondra v souvislosti s firmou ProMoPro, která zajišťovala ozvučení během českého předsednictví EU, dotyčný vysoce postavený politik musel neprodleně přijmout politickou odpovědnost a odstoupit. Sám jsem veřejně několikrát Vondrovi tento fakt neopomněl připomenout.

Jak poněkud překvapivě přiznal dokonce sám premiér Nečas na včerejší tiskové konferenci , Vondru k rezignaci dohnaly zejména politické okolnosti. Je bohužel až příliš symptomatické pro současnou vládní koalici, že ministři odstupují na základě různých podezření či v důsledku těžko skrývaných třenic mezi jednotlivými koaličními partnery. Můžeme jen spekulovat, nakolik například stále nedošetřená kauza ohledně nákupu letadel CASA a následná série vyhrocených sporů Alexandra Vondry s ministrem financí Kalouskem stála za pádem šéfa resortu obrany.

To nejenom nevypovídá nic dobrého o končícím ministrovi, ale především vrhá špatné světlo na vládu premiéra Nečase jako celek. Pro výběr Vondrova nástupce tak bude zřejmě směrodatné jen jediné kritérium, a to Nečasová zoufalá snaha uspokojit tu či onu rozhádanou část své koalice a zaručit tak přežití své vlády alespoň na pár dalších týdnů. Jakékoliv jiné zájmy -- armády nevyjímaje -- se pro Nečase stávají podružné.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…