Levná ropa ohrožuje režim v Saúdské Arábii. Hrozí vzpoura, upozorňují Asia Times

24.10.2015 14:58

David P. Goldman na serveru Asia Times varuje, že Saúdové utrácí jako o život, aniž by si dělali starosti s nízkými cenami ropy. Bez masivních škrtů už se prý ale neobejdou. Tak či tak, vládnoucí rod je prý ohrožen, i kvůli Islámskému státu. Problémy bude mít i Egypt. Saúdové se mohou dočkat i vzpoury.

Levná ropa ohrožuje režim v Saúdské Arábii. Hrozí vzpoura, upozorňují Asia Times
Foto: Ilustrační foto pixabay.com
Popisek: Blízký východ

"Saúdská Arábie utrácí peníze, jakoby neměl přijít žádný zítřek. Nová zpráva Mezinárodního měnového fondu naznačuje, že ani přijít nemusí, pokud Saúdská Arábie neprovede masivní výdajové škrty. Bez masivních výdajových škrtů vyčerpá království své rezervy během pěti let, pakliže cena ropy výrazně nevzroste. Saúdská Arábie je bohatá země plná chudých lidí. Dynastie ale tato úsporná opatření nemusí přežít. Ohrožen je také Egypt, neboť je závislý na dotacích ze Saúdské Arábie," píše Goldman.

Celou úvahu v angličtině najdete zde.

Poslušnost v zemi udržuje státní aparát a jakási policie dbající o čistotu islámu. Království ale ztrácí pozici strážce islámu, tu si teď uzurpuje Islámský stát, který dokonce Saúdy vyzývá k povstání proti královské rodině. Další problém pro Saúdy představuje Írán, jehož vliv v regionu vzrůstá. K dovršení všeho zlého nízká cena ropy už pomalu neumožňuje, aby si královská rodina mohla kupovat sociální smír v zemi. Otázkou je, zda by tento sociální smír ještě více neohrozily nutné škrty.

Současně Saúdové vydávají nemalé prostředky na obranu a navíc spolu s dalšími arabskými země drží nad vodou Egypt. Jinak by se tato země ekonomicky zhroutila. Riziko pro Saúdy představují i žoldáci z Pákistánu, kteří dnes pro saúdskou královskou rodinu pracují, ale jednoho dne by se jí mohli vzepřít. Královská rodina navíc balancuje mezi wahhábistickými duchovními  a potřebou vymezovat se proti Islámskému státu i jiným radikálům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…