Liberecká primátorka a náměstek hejtmana obviněni. Kvůli odměnám

11.06.2012 18:29

Policie obvinila primátorku Liberce Martinu Rosenbergovou, krajského radního pro ekonomiku Zdeňka Bursu (oba ČSSD) a generálního ředitele Krajské nemocnice v Liberci Jiřího Veselku z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Vloni v září schválili měsíční vyplacení třicetitisícových odměn uvolněným členům zastupitelstva v dozorčí radě nemocnice.

Liberecká primátorka a náměstek hejtmana obviněni. Kvůli odměnám
Foto: Liberec.cz
Popisek: Martina Rosenbergová, jediná sociálnědemokratická primátorka

Proti vyplacení odměn pro náměstka Bursu a další krajské zastupitele Martina Seppa (který je rovněž náměstkem hejtmana) a Pavla Petráčka již vloni protestovalo opoziční sdružení Starostové pro Liberecký kraj.  "Je to střet zájmů, jde o uvolněné zastupitele a těm podle zákona odměna nenáleží, zákon je ale poněkud bezzubý a žádné sankce v něm nejsou," sdělil tehdy předseda jejich klubu Martin Půta.

Náměstek Bursa, který celkem za členství v dozorčích radách pobíral 60 000 korun měsíčně, se odmítl peněz vzdát a reagoval na zastupitelstvu slovy: „Na nic nečekejte, podejte trestní oznámení, ať rozhodne soud.“ V listopadu se sice všichni svých odměn po silném nátlaku vzdali, ale v té době již jejich jednání řešila policie.

Vyplácení odměn prý posvětila Vesecká

Obvinění se stále domnívají, že vyplácení odměn bylo oprávněné. „Byl k dispozici právní rozbor od advokátní kanceláře KALSCO podepsaný bývalou nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou, který výslovně uvádí, že odměňování členů dozorčí rady, kteří jsou zároveň uvolněnými zastupiteli kraje či obce, není v rozporu se zákonem," říká mluvčí liberecké nemocnice Lukáš Gibiec.

„Jsme přesvědčeni, že naším postupem nevznikla liberecké nemocnici žádná škoda, jednoznačně proto odmítáme, že při rozhodování o odměnách došlo ke spáchání přečinu, jak se domnívá Policie ČR. Obvinění považujeme za nesmyslné a důkazně nepodložené. Z našeho pohledu jde o spor dvou právních názorů a nikoli trestný přečin, a proto se vůči obvinění budeme bránit právní cestou,"uvedli ve společném prohlášení obvinění Rosenbergová, Bursa a Veselka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…