Lidé Babiše vnímají jako Jánošíka. Podpálí chalupu, ale pánům to nandává, zaznělo v ČT

13.02.2017 22:40

Ještě ani neskončila zima, ale na politické scéně to pořádně žhne. Koaliční ČSSD a ANO si jdou po krku. Např. kvůli dluhopisům ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Do říjnových sněmovních voleb je ovšem ještě daleko. Na co všechno se ještě můžeme těšit? V pondělních Událostech, komentářích o tom debatovali filozof Daniel Kroupa a ředitel STEM/MARK Jan Tuček.

Lidé Babiše vnímají jako Jánošíka. Podpálí chalupu, ale pánům to nandává, zaznělo v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Kroupa, spolutvůrce českého volebního systému

Kroupa je přesvědčen, že Babiš zůstává i nadále favoritem příštích voleb. „Je to i tím, že voliči, kteří dali Babišovi hlas v roce 2013, by neradi viděli svého favorita padnout. Jeho příznivci se často zabývají jinými věcmi a Babiš je pro ně jen jakýsi symbol, kterého podporují, ať prší, či leje,“ soudí filozof a politolog.

Tomu, co se dnes děje, rozumějí jen lidé, kteří se o politiku velmi aktivně zajímají. Mnohdy mají potíže i lidé, kteří politiku dlouhodobě sledují, kauzu Babišových dluhopisů rozklíčovat. „To je, myslím, také důvod, proč se Miroslav Kalousek snaží svolat mimořádnou schůzi, aby nabídl nějaké zjednodušení tohoto problému pro voliče,“ pokračoval Kroupa. „Babiš, to je takový fenomén Jánošíka. On tu a tam sice podpálí chalupu, ale on to těm pánům nandal,“ dodal pro dokreslení.

Podle Tučka se v podstatě máme dobře, ale trpíme deziluzí z posledních 27 let demokracie. Voličům Andreje Babiše se líbí, že mu rozumějí, premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) často nerozumějí. „Jeho (Babišovy) věty jsou jednoduché, byť je otázka, jak je komplikovaný ten obsah za nimi, ale pro voliče je to více sexy,“ shrnul Tuček.

Posléze se pánové shodli na tom, že čeští voliči zatím netíhnou k extremismu, čímž se lišíme např. od dnešních Nizozemců. Prozatím se u nás nenašel tak silný radikální lídr, aby na sebe strhl více pozornosti. Podle Tučka se nejpopulističtěji chovaly Věci veřejné, ale nikdo extrémnější. Kroupa doufá, že se u nás nikdo takový ani neobjeví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…