Lidé čtou, že jim média lžou, a pak tomu věří! Novinářka z Respektu se zhrozila

07.06.2019 20:52

Redaktorka Respektu Ivana Svobodová projezdila Českou republiku křížem krážem a od lidí si vyslechla ledacos. Lidi jí nadávali do lepšolidí, do pravdoláskařů a tvrdili jí, že o běžném životě vlastně nic není, protože žije v Praze odtržená od reality.

Lidé čtou, že jim média lžou, a pak tomu věří! Novinářka z Respektu se zhrozila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Část české společnosti podle Svobodové věří konspiračním teorií a jsou přesvědčeni, že všechno je jinak, než se tvrdí. Do tohoto obrazu jim skvěle zapadá i příběh Jiřího Kajínka, který dostal doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu, ale prezident Miloš Zeman mu jednoho dne udělil milost. A někteří lidé věří, že je Kajínek vlastně nevinný.

„Začalo to vlastně s okupací Krymu a s Ukrajinou, potom samozřejmě ta uprchlická vlna a je to zásah. Ono se o tom pořád mluví – o fake news, o dezinformacích, ale já myslím, že je to ve větší míře, než my si připouštíme. Je to vinou těch bláznivých teorií, (šířených) ať už řízeně nebo živelně, kdo všechno řídí svět a kdo na nás má políčeno,“ vysvětlila novinářka v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV.

Zkrátka a dobře, když lidé pořád dokola čtou, že všechno je jinak a že politici ani tradiční média neříkají pravdu, tak to určitá část společnosti vezme za bernou minci.“ Lidé prý vlastně nevědí, čemu mají věřit. Svobodová si už vyslechla i větu, „že jsem presstitutka, které někdo posílá peníze do kapsy za to, že oblbuje lidi“. Slyšela o sobě, že patří k „lepšolidem, sluníčkářům“ a tak podobně.

Anketa

Okrádá vás Andrej Babiš?

17%
hlasovalo: 28350 lidí

Pražanům prý kupříkladu lidé z Vysočiny vyčítají i to, že jim pijí jejich vodu. Obyvatelům hlavního města, včetně Svobodové, také říkají, že vlastně nic neví o obyčejném životě. A novinářka té frustraci rozumí u lidí, kteří mají na svých bedrech jednu nebo více exekucí, ale u lépe situovaných lidí marně hledá příčiny takového chování.

„Víte, když vám to říká někdo, kdo má za barákem tři krávy a před barákem dvě auta, ... tak nevím, tak nerozumím tomu, když mi to říká někdo, komu se dobře daří,“ prohlásila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…