Lidé jsou nadšeni z nové vlády. Zato Zeman má problém

05.03.2014 10:06

Po říjnových sněmovních volbách se výrazně zvýšila důvěra veřejnosti v Poslaneckou sněmovnu i ve členy vlády. Ukazuje to průzkum společnosti STEM, zabývající se důvěrou jednotlivých ústavních institucí. Mírný pokles zaznamenal v tomto směru prezident republiky, který je však stále nejdůvěryhodnější institucí.

Lidé jsou nadšeni z nové vlády. Zato Zeman má problém
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na návštěvě Jáchymova

Prezidentovi důvěřuje celkem 51 procent dotázaných, z toho 12 jednoznačně. Určitě proti hlavě státu je 17 procent. Pokud jde o členy vlády, jsou druhou nejdůvěryhodnější institucí s popularitou 47 procent, byť pouhá 4 procenta jim věří „určitě“.

Následují obě komory Parlamentu. Poslanecká sněmovna má důvěru rovných 40 procent, Senát, tradičně méně populární, za ní však zaostává o pouhá čtyři procenta. Obě se navíc vyznačují tím, že bezvýhradnou podporu jim vyjadřují pouhá tři procenta dotázaných.

Celý průzkum ZDE

Největší důvěru v novou vládu mají pochopitelně voliči vládních stran, zejména pak ANO - mezi nimi dosahuje kabinet popularity 70 procent. Naopak voliči opozice se s kabinetem smiřují těžko, z voličů TOP 09 jej například podporuje pouhých 26 procent.   

Pokud jde o prezidenta Miloše Zemana, tak jeho popularita se od posledního měření v září loňského roku propadla o 8 procent. Pouhá dvě procenta jej tak dělí od čísel, se kterými opouštěl Pražský hrad Václav Klaus po své rozlučkové amnestii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…