Lidé najednou podlehli kultu Havla. Němci věděli předem, že bude prezident. Nabídli mi šest tisíc marek, odmítl jsem. Jan Saudek vzpomíná na rok 1989

11.04.2019 9:31

Fotograf Jan Saudek v dnešním rozhovoru pro Magazín DNES vzpomíná na to, jak odmítl fotit prezidenta Václava Havla. „Vytvořil se kolem něj kult,“ podotkl.

Lidé najednou podlehli kultu Havla. Němci věděli předem, že bude prezident. Nabídli mi šest tisíc marek, odmítl jsem. Jan Saudek vzpomíná na rok 1989
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Saudek, světoznámý fotograf

V otevřeném rozhovoru Saudek mimo jiné přiznává, že fotit už jej nebaví. Uvedl i to, že přišel o majetek, zestárl a pije. Zároveň však uvádí, že je šťastný a nic jej netrápí.

Anketa

Co jíte raději?

93%
7%
hlasovalo: 5959 lidí

A jak to bylo s tím fotografováním Václava Havla? To se mělo odehrát v roce 1989, kdy Saudka požádal německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung, aby vyfotil Václava Havla. Měl za to dostat šest tisíc marek. „Bál jsem se, neudělal jsem to. Tehdy jsem si myslel, že komunismus nikdy neodejde a že mě zase budou tahat na výslechy. Tady lidé pořádně nevěděli, kdo Venca Havel je. Ale Němci už měli jasno, kdo bude prezidentem. A pak najednou národ začal Havla milovat. Vytvořil se kolem něj kult,“ sdělil Saudek s tím, že lidé rádi takovému kultu podléhají, potřebují někoho obdivovat, podlehnout většinovému názoru. 

Saudek nikdy nebyl oceněn státním vyznamenáním. Jak uvedl v rozhovoru, přítel za něj orodoval, ať mu dají na Hradě medaili. „Zkusil to, ale prezident si mě nevybral,“ říká Saudek.

Původní text ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…