Lidé nejvíce věří rádiu, armádě a televizi, nejméně církvím, ukázal průzkum

29.03.2012 13:05

Z vybraných společenských institucí lidé nejvíce věří rozhlasu, armádě a televizi. Alespoň polovina Čechů důvěřuje také policii, tisku a neziskovým organizacím. Naopak nejmenší důvěře se těší církve. Vyplývá to z výsledků březnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Lidé nejvíce věří rádiu, armádě a televizi, nejméně církvím, ukázal průzkum
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Půlnoční mše v kostele v Klimkovicích

Rozhlasu důvěřuje 65 procent dotázaných. Proti poslednímu průzkumu, který se uskutečnil loni v září, je to mírný pokles o dva procentní body. Armádě aktuálně věří 57 procent Čechů, televizi o jedno procento méně. Důvěru v policii má 54 procent lidí a přibližně polovina věří také tisku a neziskovým organizacím.

Jak si vedou banky, soudy či odbory?

Dalším instituce už se v průzkumu přes padesátiprocentní hranici důvěry nedostaly. Patří mezi ně například banky, soudy nebo odbory. Nejhoršího výsledku dosahují v průzkumu dlouhodobě církve, které mají momentálně důvěru 29 procent Čechů. Stejného výsledku dosáhly také v září. Církvím a armádě nedůvěřují častěji muži. "U církví pak další významný faktor představuje pochopitelně víra či náboženská příslušnost, výrazně vyšší podíl důvěřujících se objevoval mezi římskými katolíky," uvedla CVVM. Se stoupající životní úrovní roste důvěra v soudy, policii, armádu, banky nebo neziskové organizace.

Starší lidé častěji důvěřují církvím, mladší lidé naopak neziskovým organizacím. Vysokoškoláci mají vyšší důvěru k bankám, naopak nevěří příliš odborům. Těm častěji důvěřují lidé hlásící se k levici, kteří naopak nemají vysokou důvěru k soudům a bankám.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …