Lidé před Arcibiskupským palácem vzpomínali na sametovou revoluci. Dostali k tomu koláče a svařák

15.11.2014 18:42

Revoluční atmosféru listopadu 1989 si dnes na Hradčanském náměstí připomněly stovky Pražanů i věřících, kteří se účastnili slavnostní bohoslužby ke cti svaté Anežky České v nedaleké katedrále sv. Víta. Arcibiskupství pražské odpoledne uspořádalo před svým palácem zhruba dvouhodinovou akci, na které zazněla mimo jiné i píseň Modlitba pro Martu, organizátoři rozdávali koláče a svařené víno.

Lidé před Arcibiskupským palácem vzpomínali na sametovou revoluci. Dostali k tomu koláče a svařák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Katedrála svatého Víta, tradiční místo korunovací českých králů i jejich posledního odpočinku

Na sametovou revoluci zavzpomínali také známé tváře sametové revoluce a druhý nejvýznamnější představitel Vatikánu kardinál Pietro Parolin se zástupci české katolické církve.

Biskup Malý přečetl poselství kardinála Tomáška

Biskup Václav Malý přečetl z balkonu poselství kardinála Františka Tomáška, které bývalý český primas poprvé přednesl na Václavském náměstí 21. listopadu 1989. Na balkoně se s Malým objevil například i politik Jan Ruml, disidentka a jedna z prvních signatářek Charty 77 Dana Němcová nebo teolog Tomáš Halík.

"Představme si balkon s panem kardinálem Tomáškem a po 25 letech na tomto balkoně, po všech událostech, můžeme přivítat státního sekretáře, kardinála Parolina, který udělí klasické požehnání, které v letech zápasu po pontifikální (slavnostní) bohoslužbě udílel otec kardinál Tomášek," uvedl kardinál a arcibiskup pražský Dominik Duka.

Zástupce Vatikánu zopakoval myšlenky papeže Jana Pavla II.

Parolin tlumočil pozdrav od papeže Františka. Podle kardinála je dnešek nesmírně důležitou chvílí na cestě České republiky a tuzemské církve. Zopakoval také myšlenky zesnulého papeže Jana Pavla II., který ČR třikrát navštívil. Minulost by se podle něj měla připomínat s vděčností, s nasazením žít přítomnost a s nadějí dívat se do budoucna. "Přítomnost je vložena do rukou nás všech, vás všech, všech pokřtěných a všech občanů této země," řekl zástupce Vatikánu.

Napekly se krabice koláčů, přivezly se hektolitry svařáku

Akci pomohli pražským katolíkům uspořádat lidé z královéhradeckého biskupství, kde Duka jako biskup dříve působil, a také občanské sdružení Kolpingovo dílo.

"Napeklo se 31 obrovských krabic koláčů. Věřím, že se na každého dostane. Je tady také 700 litrů svařáku. Smyslem toho je, aby se zde vytvořila atmosféra toho, co se tady odehrálo bezprostředně po 17. listopadu 1989, kdy kardinál Tomášek sloužil hlavní bohoslužbu a lidé vyjádřili, že církev je součástí národa," řekl ČTK kněz Pavel Dokládal.

Na shromáždění se přijeli podívat i věřící z Moravy, někteří z nich v krojích, katoličtí skauti nebo členové katolické tělovýchovné jednoty Orel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…