Lidé řekli, co mají rádi na svých politicích

14.05.2014 14:20

Nějakou politickou stranu lidé nejčastěji podporují kvůli tomu, že usiluje o změnu a reformy, nebo že naslouchá občanům a zná jejich problémy. Vyplývá to z nejnovějšího výzkumu agentury STEM, který probíhal ve dnech 14. až 21. dubna na reprezentativním vzorku 1098 obyvatel ČR starších 18 let.

Lidé řekli, co mají rádi na svých politicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí ANO

„Lidé preferují některou z politických stran nejčastěji proto, že usiluje o změnu a reformy (91 %), nebo proto, že strana naslouchá občanům a zná jejich problémy (89 %). Dalšími důležitými motivy pro výběr jsou důvěryhodnost představitelů strany (85 %) a jasná strategie strany do budoucna (82 %). Naopak pouze jako východisko z nouze preferují některou z politických stran necelé dvě pětiny respondentů (37 %), což je nižší podíl než před rokem (2013: 43 %),“ uvádějí autoři výzkumu.

Rozdíly jsou pochopitelně mezi příznivci jednotlivých stran. Ti, kteří by volili hnutí ANO, by mu dali svůj hlas proto, že se snaží o změnu a reformy, a také proto, že jsou přesvědčeni o jeho akceschopnosti.

Celý průzkum ZDE

Naopak stoupenci ČSSD nejsou ve svých motivacích příliš vyprofilovaní. „Přesto je mezi nimi poněkud vyšší podíl těch, kteří ČSSD preferují především proto, že umí naslouchat občanům a zná jejich problémy,“  tvrdí výzkumníci.

Příznivci KDU-ČSL na této straně oceňují klid a rozvahu

Příznivci lidovců vidí v této straně především záruku uvážlivosti, zachování řádu a tradic. „Důležité je pro ně také to, že strana řeší konflikty s klidem a rozvahou, a rovněž oceňují práci zástupců KDU-ČSL na krajské a komunální úrovni,“ píše agentura STEM.

Stoupenci KSČM častěji než příznivci ostatních stran dávají přednost této levicové straně kvůli tomu, že jí mohou věřit, a také proto, že naslouchá občanům a zná jejich problémy.

„Příznivci TOP 09 oceňují jasnou strategii do budoucna a profesionalitu jejích představitelů. Vzhledem k velmi nízkému počtu sympatizantů ODS a Úsvitu přímé demokracie v datovém souboru můžeme pouze orientačně uvést, že stoupenci ODS u své strany častěji než ostatní zdůrazňují, že dokáže věci dobře vysvětlit a převádět své záměry do praxe,“ píšou autoři průzkumu. Podle nich se k Úsvitu Tomio Okamury lidé přiklánějí především proto, že očekávají změnu a podstatné reformy, a proto, že důvěřují vedoucím představitelům hnutí.

Práce na krajské a komunální úrovni už pro voliče není tak důležitá

Ve srovnání s průzkumy volebních motivací v letech 2011 až 2013 lidé dnes stranu vybírají proto, že je přesvědčila svou akceschopností, že umí naslouchat občanům, že konflikty řeší s klidem, že její představitelé dokážou věci dobře vysvětlit a jsou odborníci, a proto, že usiluje o změnu.

Naopak poněkud méně důležitá je oproti minulým rokům práce představitelů strany na krajské nebo komunální úrovni.

„Zhruba polovina české populace ČR (51 %) obtížně vybírá politickou stranu, které by chtěli dát svůj hlas, před rokem to však bylo o devět procentních bodů více,“ dodávají autoři průzkumu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…