Lidé tento víkend rozhodnou, jak početná bude levice v Senátu

19.10.2012 6:12

Dnes začíná druhé kolo senátních voleb. Lidé rozhodnou o tom, jak početná bude levice v Senátu. Před týdnem v prvním volebním kole už určili, že ČSSD spolu s KSČM zůstane v horní komoře minimálně nadpoloviční většina.

Lidé tento víkend rozhodnou, jak početná bude levice v Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Senátu

Potřebují k ní sedm křesel a jejich kandidáti spolu soupeří v deseti z 27 senátních obvodů. Vládní strany ODS a TOP 09/STAN naopak už v úvodním kole o sedm senátorů přišly. Díky vzájemným duelům svých kandidátů mají jistá pouze dvě senátorská křesla.

Sociální demokraté, kteří obhajují vítězství v osmi obvodech, mají ve hře celkem 23 kandidátů. S ohledem na výsledky prvního kola je pravděpodobné, že si v Senátu obnoví nadpoloviční většinu. Občanští demokraté si díky svým finalistům mohou udržet pouze deset ze 14 křesel, která obhajovali. I přes případné vítězství všech svých kandidátů budou mít nejnižší početní zastoupení v horní komoře od jejího vzniku v roce 1996.

KDU-ČSL má naději obhájit všechna tři křesla, pokud by se jejím senátorem stal také protikorupční aktivista Libor Michálek, kterého navrhla s Českou pirátskou stranou a Stranou zelených. Do horní komory by se po čase mohli vrátit také nezávislí kandidáti, pokud by byli zvoleni podnikatel Tomio Okamura a prezident Agrární komory Jan Veleba. Zelení by mohli znovu získat nestranické zastoupení v Senátu v osobě bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové. Nováčkem mezi parlamentními stranami by bylo hnutí Ostravak, za nějž se do finále dostal horolezec a podnikatel Leopold Sulovský.

Klesá volební účast

Volební místnosti budou otevřené dnes od dvou hodin do deseti večer a v sobotu od osmi do dvou. Hlasovací lístky se jmény kandidátů dostanou spolu s úřední obálkou až ve volebních místnostech. Stejně jako před týdnem by lidé neměli zapomenout na občanský průkaz nebo cestovní pas kvůli ověření totožnosti.

Volit senátory mohou lidé na třetině území republiky včetně čtyř pražských obvodů. Hlasovat může 2,8 milionu voličů. Minulý pátek a sobotu si přišlo senátory vybírat zhruba 976 tisíc lidí, tedy 34,9 procenta. Před šesti lety, kdy se volilo ve stejných obvodech jako letos, přišlo k prvnímu kolu přes 42 procent lidí.

Účast při finále senátních voleb bývá nižší. Nejvyšší byla dosud v roce 2002, kdy přišlo hlasovat 32,55 procenta voličů, nejnižší v roce 2004 - 18,41 procenta voličů. Na senátní finále před šesti lety dorazila zhruba polovina lidí, kteří hlasovali v prvním kole; účast byla jen 20,73 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…