Lidé z Haluzic a Lipové, kteří byli evakuováni kvůli nebezpečnému muničnímu skladu, konečně mohou domů

07.12.2014 14:02

Policie dnes krátce po poledni ukončila evakuaci obcí Haluzice a Lipová u muničního skladu na Zlínsku. Do svých domovů se může vrátit 400 lidí, kteří museli odejít v pátek večer. Evakuace platí už jen pro Vlárské strojírny. Pyrotechnici dnes v areálu preventivně zkontrolovali jeden objekt, velitel zásahu poté evakuaci Haluzic a Lipové ukončil, řekla ČTK krajská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Lidé z Haluzic a Lipové, kteří byli evakuováni kvůli nebezpečnému muničnímu skladu, konečně mohou domů
Foto: Policie ČR
Popisek: Výbuch skladu munice ve Vrběticích na Valašskokloboucku zaměstnává pyrotechniky, policii i armádu.

„O ukončení evakuace Vlárských strojíren se rozhodne dnes po setmění," uvedla Kozumplíková, podle které pyrotechnici nyní pokračují v prohlídce dalších budov muničního skladu. V evakuovaném areálu Vlárských strojíren sídlí několik firem, nebydlí tam nikdo.

Po kontrole budovy v muničním skladu pyrotechnici povolili ukončit evakuaci dvou obcí

Pyrotechnici dopoledne v muničním areálu u Vrbětic zkontrolovali budovu, kterou si vytipovali při sobotní akci, a poté povolili ukončit evakuaci Haluzic a Lipové. „Prohlédli střechu porušené budovy a zjistili, že její poškození způsobil úlomek stavebního materiálu po výbuchu budovy číslo 12," uvedla Kozumplíková.

V sobotu ze střechy jiného muničního skladu s dělostřeleckými granáty pyrotechnici odstranili granát, který se do ní zabořil po nedávné explozi sousedního objektu. Kvůli této budově byla nařízena páteční a sobotní evakuace. Lidé z Haluzic a Lipové byli kvůli výbuchu muničního skladu evakuováni už ve středu a domů se tak v pátek vrátili jen na pár hodin.

Už v sobotu policie zrušila evakuaci 1400 lidí

Z okolí skladu u Vrbětic na Zlínsku bylo v pátek večer a v sobotu ráno kvůli poškozené budově s granáty evakuováno bezmála 2000 lidí. V sobotu večer policie zrušila evakuaci zhruba 1400 lidí z Vlachovic a jejich části Vrbětic.

Ve vojenském areálu u Vlachovic vyletěly do povětří dvě budovy. První 16. října, druhá minulou středu. Policejní prezident Tomáš Tuhý v sobotu situaci ve skladu označil nadále za velmi vážnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…