Lidovečtí ministři se měnit nebudou, oznámil Sobotka po bilancování s Bělobrádkem

02.12.2016 17:20

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes na bilanční schůzce nenavrhl vicepremiérovi Pavlu Bělobrádkovi (KDU-ČSL) výměnu žádného lidoveckého ministra. Při předchozích schůzkách s šéfy jednotlivých resortů nezjistil tak závažné problémy, kvůli kterým by to bylo nutné, vysvětlil Sobotka novinářům na tiskové konferenci. Koaliční partneři musí podle Sobotky do voleb těsně spolupracovat ve Sněmovně, aby prosadili zbývající legislativu.

Lidovečtí ministři se měnit nebudou, oznámil Sobotka po bilancování s Bělobrádkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna schválila návrh zákona o EET. Část opozičních poslanců z řad TOP 09 a ODS před hlasováním opustila sál, poslanci KSČM se hlasování zdrželi

Sobotka řekl, že si schůzky s Bělobrádkem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem nechal záměrně na závěr svého bilancování. S Babišem se sejde příští středu. „Logicky se nebavíme jen o jejich resortech, ale i resortech, které mají koaliční ministry. Já jsem (Bělobrádka) upozornil na priority, které vidím na ministerstvu kultury i zemědělství,“ uvedl Sobotka.

Upozornění se týkala podle Sobotky i věcí, které nejsou z jeho pohledu „v úplně nejlepším stavu“. „Nenavrhl jsem výměnu některého z lidoveckých ministrů, takto závažné problémy jsem při té revizi situace na jednotlivých resortech nezjistil,“ vysvětlil premiér.

Diskuse se při bilanční schůzce týkala i koaliční spolupráce, řekl Sobotka. Vládní strany se podle něj v první polovině příštího roku musí shodnout na hlavních prioritách, protože by koalice měla sestavovat státní rozpočet i na rok 2018. „Budeme potřebovat velmi těsnou spolupráci všech tří stran v Poslanecké sněmovně,“ uvedl. V dolní komoře bude podle něj řada zákonů, pro jejichž schválení musí koalice mít dostatek hlasů.

Sobotka před několika týdny Bělobrádka i Babiše vyzval, aby zvážili změny v čele svých resortů. Sám se kvůli neúspěchu ČSSD v krajských a senátních volbách rozhodl zkusit zlepšit dynamiku kabinetu výměnou dvou sociálních demokratů, ministrů zdravotnictví a pro lidská práva. Nástupce Svatopluka Němečka a Jiřího Dienstbiera, kterými jsou Miloslav Ludvík a Jan Chvojka, jmenoval prezident Miloš Zeman tuto středu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…