Lídr ANO v Praze Stuchlík: Budu komunikovat lépe než Krnáčová

28.07.2018 16:12

Pokud by se stal po podzimních komunálních volbách primátorem, chce pražský volební lídr ANO Petr Stuchlík lépe komunikovat navenek i v rámci magistrátu a městských částí. Praha podle něj potřebuje člověka, který se nebojí rozhodnout a zároveň si umí vyjednat podporu. Stuchlík to uvedl v rozhovoru s ČTK.

Lídr ANO v Praze Stuchlík: Budu komunikovat lépe než Krnáčová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cyklista v Praze

Dodal, že si plánuje jako poradce přivést zkušené odborníky. Hlavními tématy, které metropoli trápí, jsou podle něj doprava, bydlení, neschopnost dotáhnout investice a nevyvážený vztah mezi obyvateli a návštěvníky Prahy. Stuchlík v sobotu nahradil v čele kandidátky ANO Patrika Nachera.

Současné primátorce Adrianě Krnáčové se často vyčítá neobratnost v komunikaci, což chce Stuchlík zlepšit. „Paní primátorka to nemá jednoduché, nastoupila jako krizová manažerka a přeci jenom po ní v Praze něco zůstalo. Určitě bych ale chtěl zlepšit komunikaci, například mezi magistrátem a městskými částmi,“ uvedl.

„Jako zakladatel a generální ředitel Fincentra se musím na jednu stranu umět domluvit s šéfy nadnárodních bankovních korporací, ale stejně tak se musím dohodnout s naší finanční poradkyní na Vysočině, která má, respektive jejíž klienti mají úplně jiné potřeby, než třeba bohatí klienti poradců v některých částech Prahy,“ uvedl.

Stuchlík v čele kandidátky nahradil Nachera, kterého dříve v referendu vybrali pražští členové hnutí. Po intervenci celostátního vedení ANO a premiéra Andreje Babiše se kandidátka změnila, takže Nacher bude na druhém místě. Trojkou je bývalý ministr financí Ivan Pilný, čtyřkou místostarostka Prahy 13 Marcela Plesníková a pětkou ekonomka Marta Gellová. Hnutí jde do voleb s výrazně obměněným týmem lidí, současní radní buď z kandidátky vypadli, nebo jsou ve druhé desítce kandidátů.

Kandidátka ANO je podle Stuchlíka sestavena dobře a jde o silný tým. Brzy chce představit svůj tým poradců. Konkrétní jména zatím uvést nechtěl.

Hlavním problémem Prahy v posledních osmi letech podle něj je, že se nedaří posouvat důležité investice. „Je potřeba stavět a je potřeba stavět rychle,“ řekl. V principu tak souhlasí například s plánem na společný podnik společnosti Penta a Dopravního podniku hl. m. Prahy k metru D, který podle něj může urychlit výstavbu potřebné linky. „Společný podnik dává na první pohled smysl a je to rychlá cesta, ale až jako primátor dokážu posoudit celý kontext a všechny detaily,“ dodal. Plán na společný podnik si v poslední době vysloužil vlnu kritiky a není jasné, jestli o něm bude současné vedení do voleb hlasovat.

Důležitým předvolebním tématem bude také dostupnost bydlení. Magistrát by podle pražského lídra ANO měl sám stavět byty spíše ve výjimečných případech. V současnosti se z iniciativy radního ANO Radka Lacka staví bytové domy na Černém Mostě, kde mají vzniknout nájemní byty. Stuchlík nicméně považuje za lepší řešení dojednat s developery, aby se část bytů v jejich projektech alokovala pro město. „V tomto jsem opravdu liberál a věřím, že developer je efektivnější a rychlejší než městská organizace,“ řekl.

Město také musí regulovat služby typu Airbnb, nikoliv však úplným zákazem, dodal. „Turisté a návštěvníci jsou pro Prahu důležití, nesmí však zhoršovat kvalitu života Pražanů. Stejně tak jsou pro Prahu důležití dojíždějící z jiných krajů. Ovšem také ne na úkor rezidentů. Praha musí zase patřit Pražanům,“ uvedl.

Stuchlík absolvoval Fakultu managementu na Vysoké škole ekonomické v Praze. Studoval i v zahraničí, a to na Erasmově univerzitě v Rotterdamu a na Harvard Business School v USA. Je spoluzakladatelem a generálním ředitelem společnosti Fincentrum, zabývající se finančním poradenstvím. Kritiku vzbudila jeho investice do firmy Fair Credit, která poskytuje půjčky s vysokým úrokem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…