Lidský řetěz proti těžbě uhlí. Vedl přes tři země

23.08.2014 20:05

Osm kilometrů dlouhý lidský řetěz dnes vznikl na hranicích Německa a Polska v rámci protestní akce proti rozšiřování uhelných dolů. Sedm a půl tisíce lidí, mezi nimi i 250 Čechů, se zapojilo do kampaně ekologické organizace Greenpeace v Dolní Lužici, asi 100 km od českých hranic. Řetěz začínal u kostela v německé obci Kerkwitz a končil před školou v polské Grabici, informovala organizace ve své tiskové zprávě.

Lidský řetěz proti těžbě uhlí. Vedl přes tři země
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Hnědouhelný lom Československé armády nacházející se v severočeské hnědouhelné pánvi

Více než šesti tisícům lidí v německo-polské Lužici hrozí podle Greenpeace ztráta domova kvůli povrchovým dolům. Hnědé uhlí by se mělo těžit přímo pod jejich obcemi, kde leží miliardy tun této horniny. Švédská společnost Vattenfall a polská PGE tam plánují otevřít pět povrchových dolů, upozorňují aktivisté.

Ačkoliv se akce konala za hranicemi České republiky, dorazilo i mnoho zástupců z oblastí postižených těžbou uhlí v Česku, včetně místostarosty Horního Jiřetína Vladimíra Buřta.

Škody z uhelných elektráren

Akce se zúčastnili lidé z takřka 30 zemí. Kromě Evropy tam byli zastoupeni i dobrovolníci z Argentiny či Jihoafrické republiky.

„Škody, které způsobuje znečištění z uhelných elektráren, ani klimatická změna, neznají žádné hranice. To samé bohužel platí o ovlivňování politiků a úředníků lobbisty těžebních společností. Ti, kteří se k nám na cestě do Lužice přidali, viděli na vlastní oči, že za zachování svých domovů statečně a úspěšně bojují nejen obyvatelé Horního Jiřetína a Černic, ale i tisíce místních lidí za naší severní hranicí," uvedl vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský.

Na večerním koncertu vystoupí v rámci akce mimo jiné slavná britská skupina Asian Dub Foundation a česká kapela ISUA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…