Liliputinové Kaczynský a Orbán. Ti by zasloužili sankce ze všech nejvíce, tvrdí americká profesorka

31.03.2016 18:13

Rusko-americká profesorka mezinárodních vztahů Nina Lvovna Chruščevová se zamyslela na webu Project-Syndicate nad současným stavem Evropy a posteskla si, že z těch, kteří nejvíce brojili proti Sovětskému svazu, se nyní stávají malí Putinové.

Liliputinové Kaczynský a Orbán. Ti by zasloužili sankce ze všech nejvíce, tvrdí americká profesorka
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

„Liliputinové.“ Tak americká profesorka s ruskými kořeny nazvala současné vlády Polska a Maďarska, zemí, které kdysi nejvíce bojovaly proti sovětskému režimu. „Také ony vymílají nezávislé demokratické instituce a potlačují základní občanské svobody.“

Po pádu železné opony se Polsko a Maďarsko chlubily tím, že již nadále nejsou součástí východní Evropy, ale Evropy střední. „Dnes se však vydávají směrem putinovského autoritářství natolik, že vůči nim Evropská unie může zavést sankce,“ tvrdí Chruščevová s tím, že tyto sankce by byly plně zasloužené.

Prvním mužem Polska je sice Andrzej Duda, za nitky však tahá premiér Jaroslaw Kaczyński, předseda strany Právo a Spravedlnost. Jak Putin, tak Kaczyński pohrdají zavedenými zákony, což oba dokazují dnes a denně. „Polská vláda například zrušila jmenování tří nových soudců ústavního soudu, které dříve dosadila předchozí vláda Občanské platformy.“ Takřka se mu zároveň podařilo zrušit pravomoci ústavního soudu jako takového a jeho rozhodnutí uchovat v tajnosti před veřejností.

„Polská vláda se učí od Kremlu i ve svých reakcích na občanská protestní hnutí, která se objevila jako odpověď na její počínání. Nejenže polská vláda toto hnutí odsoudila jako protivlastenecké a vedené zahraničními zájmy; vůdce tohoto hnutí, počítačový odborník Mateusz Kijowski, se stal terčem osobní kritiky ze strany Kaczyńského,“ píše Chruščevová. Kaczyński se však podle ni u Kremlu inspiroval i ve svém přístupu k médiím, která nechala jeho strana přetvořit k obrazu svému.

Celý text zde.

„Situace není o nic lepší v Maďarsku, kde Viktor Orbán tlačí zemi k neliberalismu od roku 2010, kdy nastoupil do svého druhého funkčního období jako premiér,“ píše Chruščevová s tím, že takřka okamžitě začal přepisovat ústavu ve svůj prospěch. A taktéž, jako Putin a Kaczyński, si nárokuje kontrolu nad veřejnoprávními médii, a tedy i kontrolu nad reklamou pro svoji volební kampaň, ve které se stylizuje do „otce národa“ a svou stranu Fidesz prezentuje jako jedinou přijatelnou volbu.

„Samozřejmě, kult ‚otce národa‘ není v zemích s neliberální vládou nic nového. Podobné billboardy, pokryté portréty vůdců od Vladimíra Lenina po Leonida Brežněva, kdysi lemovaly cesty v Sovětském svazu,“ píše Chruščevová a dodává, že stejně postupoval i Nicolae Ceausescu v Rumunsku.

„V Putinově počátečních dnech u moci přišel s možností režimu založeného na ‚svrchované demokracii‘ s tím, že Rusko potřebuje ‚zvláštní systém‘, aby jej bylo možné ochránit před jeho mnoha nepřáteli, domácími i v zahraničí,“ píše Chruščevová a dodává, že Orbán i Kaczyński postupují stejně, a vytvářejí tak ze svých zemí více svrchovanou diktaturu než liberální demokracii.

„Pro EU zvládat Rusko, které se v poslední době postavilo do pozice západní Nemesis, by bylo složité i tak. Nyní se však musí vypořádat s nedemokratickými následovníky Putina ve vlastních řadách v době, kdy je evropská jednota zkoušena na každém rohu,“ uvažuje Chruščevová s tím, že je EU na rozcestí. Buď na tyto země uvalí sankce, nebo bude dělat, jako že nic a doufat, že všechno dobře dopadne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …