Listovali jsme válečnými plány Československa. Jaderné hlavice, Husák a sovětští poradci na každém kroku

20.06.2019 8:34

Unikátní publikace "Plánování nemyslitelného, Československé válečné plány 1950 – 1990" obsahuje dokumenty z vojenských archívů přibližující válečné plány Československé lidové armády od roku 1950 do roku 1990 a rozhovory s československými generály vedené v letech 2002 – 2004. Úvodní studie Petra Luňáka zasazuje publikované dokumenty do historického kontextu.

Listovali jsme válečnými plány Československa. Jaderné hlavice, Husák a sovětští poradci na každém kroku
Foto: archiv KVVV Praha
Popisek: Nástup českoslovesnkých parašutistů bývalého režimu

Kniha, kterou připravil přední znalec v oboru Petr Luňák, obsahuje čtrnáct jedinečných, vojenských dokumentů a dvě přílohy. Jde vesměs o válečné plány Československé lidové armády a jejich shrnutí od roku 1950 do roku 1990. Sborník uvádí Luňákova studie, zasazující dokumenty do historického kontextu. Jmenujme například dokument č. 6: Válečný plán Československé lidové armády, říjen 1964 nebo dokument č. 9: Otázka sovětských jaderných zbraní na československém území v roce 1968.
 

Anketa

Kdybyste byli poslanci, jak byste příští týden hlasovali o nedůvěře vlády?

hlasovalo: 28627 lidí
Jako první příloha je připojen nedávno objevený dokument z roku 1961 o snížení vodní hladiny Vltavy v případě konfliktu a zajímavá je taktéž druhá příloha, ve které jsou rozhovory s československými generály.
 
Petr Luňák je český historik a diplomat, řadu let pracuje v centrále Severoatlantické aliance v Bruselu. V barvách Aliance působil také v Moskvě a právě na Rusko a Západ se dlouhodobě specializuje.
 
Tato sbírka dokumentů vychází již ve třetím vydání. „Vznik edice byl možná díky tomu, že Česká republika jako jedna z prvních zemí někdejší Varšavské smlouvy v plném rozsahu odtajnila veškeré dokumenty týkající se historie východní aliance, především válečné plány. Vzhledem k to mu, že československé dokumenty odrážejí plány sovětské, v situaci, kdy přístup do ruských vojenských archivů prakticky neexistuje, představují jedinečný zdroj poznání o východní vojenské strategii,“ píše v předmluvě autor.
 
Jako ukázku z knihy přinášíme velmi zajímavou odpověď z rozhovoru s generálem Štorkem (1938), který působil v letech 1983 -1986 jako velitel 10. letecké armády v Hradci Králové, která zahrnovala v podstatě celou mírovou sestavu československého vojenského letectva.
 
Otázka: Z toho, co jste říkal, vyplývalo, že v případě válečného konfliktu by operace přímo tady na evropském bojišti probíhaly – alespoň podle zámyslu Varšavské smlouvy – bez použití jaderných zbraní?
 
Generál Štorek: Na základě všech zkušeností, které byly se zkouškami jadernými, se ukazovalo, že použití jaderných zbraní z jakékoli strany by způsobilo, že by to lidstvo… zaniklo nebo by mělo obrovské problémy, prostě nebylo by vítězů v té jaderné válce. To si myslím, že je hlavní motiv celého dalšího vývoje odstoupení od vedení války jadernými zbraněmi.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …