Luboš Palata v ČT haněl Fica. Pak si vzal slovo známý novinář a pohovořil trochu jinak

08.03.2016 10:35

Ke slovenským volbám se ve včerejším vysílání pořadu Události, komentáře České televize vyjádřili komentátor MF Dnes Luboš Palata a slovenský novinář Tom Nicholson.

Luboš Palata v ČT haněl Fica. Pak si vzal slovo známý novinář a pohovořil trochu jinak
Foto: ČT24
Popisek: Marián Kotleba

Protiimigrační tematika nahrála extremističtějším a extremistickým stranám tím, že vytvořila určitou náladu ve společnosti, uvedl Palata. „Nálada byla panická, ostatně stejně jako v ČR a v Maďarsku,“ podotkl. „Co ale bylo pro slovenského voliče problematické, bylo to, že všechny strany mluvily stejně, snad kromě Most-Híd,“ dodal s tím, že všechny strany de facto odmítaly kvóty. „Slovenští voliči se však rozhodovali kvůli něčemu jinému. Ale volby nic nerozhodly. Ten výsledek je podivný guláš, na jehož konci může být něco, co Slovensko ještě nezažilo – úřednická vláda a předčasné volby,“ nechal se slyšet. 

Podle něj v předvolebních debatách nebyl příliš patrný rozdíl mezi tím, co říkali jednotliví kandidáti. „Všichni v podstatě říkali to samé, jen de facto upozorňovali stále na nějaké nebezpečí. A to nahrálo Marianu Kotlebovi, který říkal, že to je ještě málo,“ sdělil Palata. Robert Fico nedokázal využít tu psychózu, kterou sám vytvořil – využili toho však jiní, SNS a Kotlebova strana, tvrdí Palata. 

České volby se budou podle Palaty konat za dlouhou dobu. „A já doufám, že ta psychóza kolem migrační krize poklesne. Že se zkrátka najde nějaké evropské řešení,“ podotkl s tím, že věří, že to pro českou politickou scénu bude varování, aby si lídři stran nezahrávali s emocemi. 

Kotleba je fašista, řekl slovenský novinář

„Slováci to vnímají tak, že zde máme 25 let establishment té strany, která podporuje EU, NATO a tak dále. Zároveň dosud byla očividně podporovaná oligarchy,“ řekl americko-kanadský novinář Nicholson, který působí na Slovensku. „Pro lidi, kteří nevnímají světlou budoucnost, tak co jim zbývá než volit stranu, která pro ně slibuje vytvořit něco lepšího než standardní strana, která tu vedla?“ řekl s tím, že pro Slováky je de facto lepší volit antisystém. „Nemyslím si, že volají fašisty či že chtějí posílat Romy do plynu, ale mají plné zuby té hlavní strany a těch miliardových projektů, z nichž běžný člověk nic nemá,“ podotkl Nicholson.

„Myslím si, že to je specifické pro Slovensko,“ dodal s tím, že si nemyslí, že je takováto atmosféra ve střední Evropě.

„Pan Kotleba není nic jiného než fašista,“ nebral si servítky s lídrem Ľudové strany Naše Slovensko Nicholson. „Jediné, co nebude říkat, je Sieg Heil, ale vše ostatní u něj platí,“ doplnil s tím, že kotlebovci jsou podle jeho názoru skutečně fašisti. „Nedělejme si iluze, to jsou fašisti. To, že předseda Kotleba neříká, že by poslal Romy do plynu, neznamená, že si to nemyslí,“ uzavřel.

Celé vysílání pořadu Události, komentáře ZDE.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…