Lži o Babišovi, žokeji Váňovi a milionech. Šířil člen TOP 09. „Sranda. Nepochopili jste,“ říká teď

30.06.2023 7:45

MONITORING SÍTÍ Člen týmu TOP 09 Marek Gajoš se rozhodl po českém internetu z legrace šířit lživou informaci, která kolem několikanásobného vítěze Velké pardubické Josefa Váni (ANO) roztočila nemilou spirálu očerňovacích komentářů. Gajoš šířil příběh, v němž má Váňa tvrdit, že mu Babiš za podporu hnutí ANO sliboval dva miliony korun, které neposlal. Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO) se snažila šíření této dezinformace zastavit včas na svém twitteru, o všem to už si žila na sociálních sítích svým vlastním životem. „Zloději, váš morální kredit je vyčerpán,“ vzkazují Váňovi lidé, kteří na vtip skočili.

Lži o Babišovi, žokeji Váňovi a milionech. Šířil člen TOP 09. „Sranda. Nepochopili jste,“ říká teď
Foto: archiv
Popisek: Žokej Josef Váňa

Příznivec vládní koalice a člen TOP 09 Marek Gajoš chtěl na sebe v české internetové obci strhnout pozornost, takže šíří evidentně nepodložený příběh se slavným dostihovým jezdcem Josefem Váňou, v němž velmi přesvědčivě popisuje, jak žokej tvrdí, že se jej Babiš snažil podplatit.

„Josef Váňa: Babiš mě zklamal, podvedl mě. Za podporu ANO mi měl zaplatit dva miliony, peníze nepřišly. To, že si Babiš kupuje voliče je známé, hlavně důchodce, ale že si kupuje i slavné osobnosti, aby se o něm mluvilo v dobrém a nakonec ani ty peníze, to je fakt síla,“ vypustil Marek Gajoš na sociální sítě.

K velkému překvapení se po chvíli podivoval, že se jeho tweet ujal mezi lidmi velkou rychlostí a dokonce nebyl pochopen jako vtip, ale jako velmi závažná věc, která během okamžiku na Josefa Váňu vrhá stín.

„Vážený pane, Váňo... Vážil jsem si vás a vašich sportovních úspěchů. Svojí podporou ANO a Andreje Babiše jste mně zaskočil, a zklamal. Nebylo to ale nic, proti dnešní informaci o vašem rozhořčení z nevyplácení slíbených peněz. Byla-li vaše podpora koupená, je váš morální kredit vyčerpán. Zloděj je zloděj, kdo však za úplatu zloději slušivou fasádu dělá, je horší,“ zněla jedna z mnoha reakcí od lidí, kteří kvůli Gajošově lži na Josefa Váňu zanevřeli.

 

A dál se Gajošova slova mířená proti šéfovi hnutí ANO a jeho údajným praktikám, kterými si kupuje voliče, sdílela všemi směry. „Babiš mě zklamal, podvedl mě. Za podporu ANO mi měl zaplatit dva miliony, peníze nepřišly,“ vyskakovalo v rámci sociální síti na uživatele postěžování žokeje Váni.

Situaci se snažila co nejdříve uvést na pravou míru Babišova stranická kolegyně Jana Mračková Vildumetzová, která bránila Josefa Váňu, že nikdy nic takového nevyslovil a jedná se o čistou lež.

„Tenhle tweet je fake! Pan Váňa nic takového nikdy neřekl. Ani nemohl, žádná taková nesmyslná dohoda neexistuje a nikdy neexistovala. Nemá twitter, nemůže se bránit, tak jsem to po dohodě s ním vzala za něj,“ informovala poslankyně uživatele sociálních sítí.

Velmi alarmující byla bezdůvodná bouře kolem Váni a jeho dehonestace také pro Ondřeje Prokopa z hnutí ANO. Ten poukázal, kam zmizely snahy vlády Petr Fialy potírat dezinformace, pokud s nimi bojují zástupci opozice „Fakt by mě zajímalo, jak je možné, že si bojovníci proti dezinformacím neověří, zda se nejedná o dezinformaci. Samozřejmě že jedná,“ napsal na svém twitteru předseda pražského ANO.

Po spoušti, která po vtipu o Váňovi na twitteru zůstala, se Gajoš rozhodl vzít svá slova zpět.

„Můj tweet k Váňovi jsem smazal, protože asi nebyl dobře pochopen. Na twitter to tady psalo více lidí a cílem bylo poukázat na to, jak si Babiš kupuje voliče, proto jsem tam psal o těch důchodcích, jak si je Babiš lacině kupuje, a tím vytváří dluh na úkor mladých.

Ke všem svým tweetům navíc vždy dávám odkaz. Tohle byla sranda, která tady na twitteru je od více lidí a jsou na to pozitivní reakce, protože to slouží jako přirovnání k tomu, jak si Babiš kupuje lidi i voliče a vždy je nakonec podvede. Váňa jako důchodce byl přirovnání,“ napsal Gajoš výmluvně ke svému počínání.

Jestli se jeho slova o tom, že se jednalo o hloupou legraci dostanou ke všem, kteří Váňu odsoudili za podplacení, je otázkou. Gajošovy vtipy také přicházejí v době, kdy průzkumy veřejného mínění ukazují, že Babišovo hnutí ANO čím dál více posiluje a sami k němu přecházejí voliči ze stran vládní koalice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokud za to nebude šmejd Gajdoš urychleně sedět,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 30.06.2023 9:09:17
tak je policie a spravedlnost v totálním rozkladu. Pak tady neexistuje základní princip spravedlnosti.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…