Madeleine Albrightová je soukromě v České republice

11.06.2015 17:51

Bývalá ministryně zahraničí Spojených států amerických Madeleine Albrightová dnes navštívila Letohrad na Orlickoústecku, rodiště svého otce Josefa Korbela. Návštěva byla soukromá. Informoval o tom hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Madeleine Albrightová je soukromě v České republice
Foto: US DAY.com
Popisek: Madeleine Albrightová

"Na soukromé cestě ji doprovázejí dcery a vnoučata, kterým chce ukázat rodnou zem a kraj, na nějž je stále velmi hrdá," uvedl hejtman.

Netolický také dodal, že jde o soukromou cestu, a proto si Albrightová nepřála žádné oficiality. I program je proto spíše neformální. V Letohradu se návštěva zdržela asi tři hodiny, aby například viděla rodný dům československého diplomata Josefa Korbela v Tyršově ulici. Je opatřen pamětní deskou z roku 1999.

"Smekám nad její vitalitou. Několikrát zopakovala, že Letohrad je velmi krásné město, a bylo patrné, že to myslí naprosto upřímně," řekl starosta Petr Fiala.

Osmasedmdesátiletá Albrightová s rodinou navštívila radnici, barokní kostel, městské muzeum a muzeum řemesel, bývalou továrnu na sirky a také místní část Kunčice. Tam byla již v roce 1997, kdy byly americkou ministryní zahraničí. Setkala se s Věrou Chudovou, dcerou Věry Ruprechtové, která pro ni při první návštěvě napekla koláče s tvarohovo-povidlovou nádivkou.

"Rody se znaly. Její dědeček s mojí babičkou a tetou dělali v první české sirkárně. Trávili třeba spolu vánoční svátky. Moje maminka, která již zemřela, pro Madeleine Albrightovou v roce 1997 napekla koláče. Tu tradici jsme chtěli zachovat," řekla ČTK Chudobová.

Snažila se, aby rodinný recept zvládla jako její matka. Třikrát je pekla nanečisto, aby si postup osvojila. Dům, v kterém rodina Ruprechtova žila, je dnes prázdný. Během týdne jej prý Chudobovi dali do původního stavu jako při návštěvě ministryně v roce 1997, dodala Chudobová.

"Program 64. ministryně zahraničí Spojených států amerických pokračuje další dny návštěvou Kostelce nad Orlicí a Památníku Terezín," uvedl mluvčí kraje Dominik Barták.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…