Madeleine Albrigtová má dostat od vlády čtyři miliony, napsal server. Ptali jsme se na vládě a je to úplně jinak

23.06.2015 20:10

Po internetu kolují fámy o tom, že prý Sobotkova vláda loni v listopadu schválila finanční dar čtyři miliony korun pro Madeleine Albrightovou. Jak se ukázalo, jde o nepravdivou informaci, kterou přinesl server aeronet.cz, známý svými neověřitelnými zprávami. Vládní úřady ParlamentnímListům.cz potvrdily, jak to bylo ve skutečnosti.

Madeleine Albrigtová má dostat od vlády čtyři miliony, napsal server. Ptali jsme se na vládě a je to úplně jinak
Foto: US DAY.com
Popisek: Madeleine Albrightová

Vše začalo zprávou na internetovém portálu aeronet.cz, který se několikrát objevil na seznamech webů šířících nejrůznější nepravdivou propagandu. Základem všeho bylo usnesení české vlády, která schválila „financování doktorandského stipendia Madeleine Albrightové“ v letech 2015–2019 ve výši něco přes čtyři miliony korun.

Článek zmíněného webu byl jednoznačně interpretován tak, že vláda Bohuslava Sobotky schválila finanční dar směřovaný přímo pro někdejší americkou ministryni zahraničí Madeleine Albrightovou. Text s názvem „Sbírejte víčka na nemocné děti, Češi! Sobotkova vláda na ně nemá peníze, platí vzdělání Madeleine Albrightové“ vyšel minulý týden. Nyní již na tomto odkazu není dostupný. Po sociálních sítích se nicméně už spolu s rozhořčenými komentáři spontánně šíří text usnesení vlády, které údajně tento dar pro Albrightovou schvaluje.

Skutečnost je úplně jiná. Česká vláda, potažmo daňoví poplatníci, nedávají bývalé americké ministryni vůbec nic. Vláda Bohuslava Sobotky schválila finanční podporu dvou doktorandských stipendií, která jsou po Madeleine Albrightové pouze pojmenovaná. Jde o obory bohemistiky na univerzitě v Glasgow. Tam vyučuje mimo jiné Jan Čulík, jinak vydavatel Britských listů. Před časem totiž hrozilo, že obory bohemistiky se budou muset uzavřít, česká vláda tedy přistoupila k jejich podpoře.

Tyto informace ParlamentnímListům.cz potvrdilo Ministerstvo školství, které kromě resortu zahraničí dostalo na starost usnesení vlády (č. 970 ze dne 24. 11. 2014) o tomto rozhodnutí provést.

„Můžeme vám potvrdit, že stipendium nese pouze jméno M. Albrightové a rozhodně není určeno na vzdělávání Madeleine Albrightové,“ uvádí se v odpovědi pro naši redakci.

„Rozhodnutím financovat dvě doktorandská stipendia Madeleine Albrightové v oboru českých studií na univerzitě v Glasgow MŠMT postupuje zcela v souladu s platnou Dohodou mezi vládou ČSFR a vládou Spojeného království Velké Británie a Severního Irska o spolupráci v oblasti školství, vědy a kultury, podepsanou v Londýně, a rovněž na základě pozitivního hodnocení činnosti oddělení bohemistických studií na Univerzitě v Glasgow a významného přínosu bohemistických studií v Glasgow pro šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Účelem doktorandského stipendia Madeleine Albrightové je produkovat zahraniční kulturology a politology znalé poměrů v České republice, kteří by se ve svém kulturním prostředí stali dlouhodobými kulturními velvyslanci pracujícími ve prospěch zájmů České republiky. Příjemce stipendia vybírá akademická komise pro postgraduální studium na School of Modern Languages and Cultures Univerzity v Glasgow na základě konkurzu,“ upřesňuje pro ParlamentníListy.cz resort školství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…