Maláčová má nápad, jak vyřešit nedostatek posudkových lékařů. Mají více pracovat z domova

06.04.2019 17:10

Ministerstvo práce a sociálních věcí pánuje reformu Lékařské posudkové služby. Získat lékařský posudek by mělo být rychlejší a ministryně Jana Maláčová (ČSSD) chce posudkovým lékařům ulehčit tím, že v budoucnu by mohli omezit kontroly u lidí, jejichž zdravotní stav se dlouhodobě nemění, informovala Česká televize.

Maláčová má nápad, jak vyřešit nedostatek posudkových lékařů. Mají více pracovat z domova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

V současné době je nedostatek lékařů vydávajících posudky, desítky míst se stále nedaří obsadit. Podle ministerstva by nové adepty mohl přilákat příslib flexibilních pracovních úvazků nebo práce z domova.

„Přílákat bychom mohli mladé lékařky, pro které je obtížné slaďovat jejich kariéru s péčí o malé děti,“ míní ministryně práce a sociálních věcí Maláčová.

Průměrný věk posudkového lékaře je nyní dvaašedesát let. S generační obměnou má ministerstvu pomoci prý i náborová kampaň, která odstartuje v polovině května.

Nedostatek lékařů, kteří připravují posudky, znamená, že někteří lidé se mohou dostat při čekání na posudek do finančních problémů. Dále ministerstvo plánuje omezit kontroly u lidí, u kterých není předpoklad, že by se jejich zdravotní stav zlepšil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

21:45 Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

V posledních letech důvěra v lékaře u části české populace značně utrpěla. Kvůli covidu se, podle bý…