Málo lidí v technických oborech. Tlak na mzdy. Lídr HK o průmyslu

21.12.2023 8:07 | Rozhovor

Krajská hospodářská komora Zlínského kraje vstupuje do nového roku 2024 významně posílena. Ještě před Vánocemi totiž její předseda představenstva Robert Zatloukal podepsal společně s hejtmanem Zlínského kraje Radimem Holišem dohodou o dlouhodobé spolupráci mezi oběma institucemi. O tom, co tato dohoda přinese podnikatelům v regionu, jsme si povídali právě s Robertem Zatloukalem.

Málo lidí v technických oborech. Tlak na mzdy. Lídr HK o průmyslu
Foto: archiv
Popisek: Robert Zatloukal

Proč bylo pro Krajskou hospodářskou komoru důležité dojednat se Zlínským krajem dohodu o dlouhodobé spolupráci?

Pro naši Krajskou hospodářskou komoru to znamená především jasné ukotvení, rámec a vytvoření prostoru pro spolupráci se Zlínským krajem. Systémový partnerský přístup mezi soukromým sektorem a státní správou a samosprávou je podle mě jeden z předpokladů, aby se lidem i podnikatelům v kraji dobře dařilo.

Nejsou přece jen taková memoranda trochu přežitkem a prázdným gestem? Co konkrétního od této dohody očekáváte?

Vnímám tuto dohodu jako akt veřejného uznání Hospodářské komory jako zástupce podnikatelského sektoru ve Zlínském kraji. Děkuji zejména panu hejtmanovi Radimu Holišovi za podporu v této věci.     

Na druhé straně je to první krok, který dává šanci k praktickému naplnění potenciálu spolupráce mezi hejtmanstvím a komorou.

Jakou roli má vlastně dnes Hospodářská komora? Jak konkrétně pomáhá podnikatelskému prostředí ve Zlínském kraji?

Aktuálně jsme aktivní v několika oblastech. První je, že sbíráme podněty z praxe od podnikatelů a přes centrálu je pak prosazujeme. Využíváme tedy toho, že je komora ze zákona místem pro připomínkování zákonů, vyhlášek atd. Protože je Zlínský kraj regionem hodně průmyslovým, tak dlouhodobě aktivně podporujeme prostřednictvím různých akcí a iniciativ vzdělávání zejména v technických oborech. Jako příklad bych uvedl veletrh vzdělávání, technické jarmarky, spolupráci s kariérovými poradci… Prostě aktivity k propojování škol, studentů a podnikové praxe. Další oblastí je networking, kdy organizujeme setkání podnikatelů nad aktuálními tématy, naposledy např. nad tématem AI (umělé inteligence) ve zlínském hotelu Atrium Baltaci. Jsem rád, že se úspěšně rozběhly také HR kluby, kde personalisté z různých firem sdílejí své zkušenosti. Tyto kluby probíhají v Uherském Hradišti, Vsetíně a Zlíně.  V neposlední řadě se Krajská hospodářská komora Zlínského kraje aktivně zapojuje do orgánů, jako je například Krajská ekonomická rada Východní Moravy nebo krajská tripartita, kde se tvoří anebo diskutují strategická témata Zlínského kraje.

Asi jen málokdo dnes může tvrdit, že podnikatelé mají v poslední době na růžích ustláno. Co jsou podle vás největší problémy, které trápí podnikatele ve Zlínském kraji?

Kromě cen energií, což je ale celorepublikové téma, je to zejména nedostatek kvalifikovaných pracovníků v technických profesích. To vše je umocněno historicky nejnižší úrovní nezaměstnanosti.

Hodně se mluví o problémech s nedostatkem zaměstnanců, které pociťují především výrobní a strojírenské firmy, ale problémy hlásí i jiné obory. Co s tím?

Klíčem je podle mě silná vůle pro spolupráci v oblasti vzdělávání mezi Zlínským krajem, školami a Krajskou hospodářskou komorou Zlínského kraje. Je to o přístupu zástupců těchto institucí vidět v možnosti společného postupu příležitost, nikoliv ohrožení. Příkladem jsou např. možnosti spolupráce mezi tradičním průmyslem a novými možnostmi v oblasti informačních technologií. Takže nahradit paradigma „Buď, anebo“ paradigmatem „Jak společně“. Součástí této snahy musí být také podpora zvyšování prestiže technických oborů. I proto jsme jako komora součástí aktivit, jako je např. konference Zachraňme strojírenství ve Zlínském kraji, která je naplánována na začátek ledna. Ale aktivit je samozřejmě mnohem více.

Když se zeptám opačně, jaké jsou podle vás největší výzvy a příležitosti, na které by se měli podnikatelé v nejbližší době připravit? 

Kromě již zmiňovaného nedostatku kvalifikovaných pracovníků v technických, ale i IT oborech, je to výzva produktivity. Nejde jen o energie, ale i o tlak na zvyšování mezd. Možná největší výzva při všech změnách, co se dějí, při velké míře nejistoty, je udržet si elán jít dál. A tento elán také šířit dál.

Jsme na prahu nového roku… Jaké plány má Krajská hospodářská komora pro rok 2024?

Pokračujeme v naplňování role, kterou jsem již zmiňoval v oblastech prosazování podnětů z praxe, propojování ve vzdělávání, setkávání podnikatelů nad aktuálními tématy (networking), HR kluby a aktivní účasti v orgánech ovlivňujících to, kam se náš kraj ubírá. Prostě dělat smysluplné věci, které povedou k tomu, aby byl Zlínský kraj dobrým místem pro život. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Už to tady padlo., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevemeno , 21.12.2023 11:00:07
Studium na technických oborech zvýhodnit, tzv. veřejnoprávní studjní obory zpoplatnit.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …