Máme podporu lidí okolo Trumpa, říká prezident samozvaného Liberlandu Jedlička

03.02.2017 13:33

Prezident samozvaného mikrostátu Liberland Vít Jedlička na akci, kde představil nové liberlandské pivo Liberbeer, prozradil, že se zúčastnil minulý týden ve Washingtonu inaugurace Donalda Trumpa, a říká, že má vazby na lidi okolo Trumpa.

Máme podporu lidí okolo Trumpa, říká prezident samozvaného Liberlandu Jedlička
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Liberlandu Vít Jedlička se sklenicí piva Liberbeer

Po jednom z největších bitcoinových milionářů Američanu Rogeru Verovi se do rozvoje Liberlandu dle Jedličky pouští i česká pivovarnická škola. Český sládek Vojtěch Slivoň, ověnčený titulem „talent roku 2016“, začíná vařit pro Svobodný stát Liberland – craftová piva Liberbeer Ale a ležák Liberbeer Lager. Ta jsou připravována především pro export, nicméně jsou již nyní k dostání i českým pivařům.

Vít Jedlička prozradil, že se zúčastnil společně s šéfem diplomacie mikrostátu Liberland Američanem Wallsem a dalšími členy liberlandské administrativy inaugurační show amerického prezidenta Trumpa. „Naši diplomaté v USA mají dobré kontakty i ideovou podporu lidí kolem prezidenta Trumpa,“ řekl Vít Jedlička.

Současně byl předminulý týden poprvé Liberland diskutován na půdě chorvatského parlamentu. „De iure máme státní suverenitu od samotného začátku, nicméně uznání okolními státy může být ještě běh na delší trať,“ řekl Jedlička aktuální vývoj vztahů s Chorvatskem.

Nové ambasády a půl milionu zájemců o občanství

Jedlička řekl, že nestíhá po světě otevírat nové ambasády (již je jich necelých 90) a počet registrovaných zájemců se blíží již půl milionu. „Menší část našich žadatelů chce skutečně do území přesídlit, větší se spokojí se statusem takzvaného erezidenta,“ doplňuje Jedlička. Ten řekl, že jihoamerický stát Honduras plánuje rozprodávat části svého území pro vznik nových států a chtěli by to využít, aby „přikoupili“ další území k Liberlandu.

Liberland v lednu uspořádal mezinárodní investiční konferenci, spouští registr firem, plánuje tento rok zpřístupnit svoji jurisdikci finančnímu sektoru a na trh přichází prý i liberlandský pivovar.

„Pivovarnictví není státní aktivita, to by bylo naprosto proti logice Liberlandu. Ostatně liberlandská ústava tyto aktivity státu zakazuje. Jde o to, vždy jen hledat a vytvářet prostředí pro tržní subjekty,“ okomentoval „ministr financí“ Purkrábek.

Politické kontakty

Jedlička dále prezentoval, že Liberland má již svou měnu (merit) navázanou na dolar, své aerolinky s jedním letadlem, fotbalový tým. Též se pochlubil, že má podporu několika politických uskupení a politiků. Sejde se prý s lichtenštejným knížetem Hansem Adamem II., má podporu turecké atatürkovské opozice, poslanců polské strany Kukiz či slovenského liberála Richarda Sulíka.

Jak uvádí Wikipedie, Svobodná republika Liberland je mikrostát formálně vyhlášený v dubnu 2015 Vítem Jedličkou, členem Strany svobodných občanů a šéfredaktorem webu Reformy.cz, na ploše zhruba sedmi kilometrů čtverečních mezi Chorvatskem a Srbskem na západním břehu Dunaje, poblíž obcí Zmajevac (Chorvatsko) a Bački Monoštor (Autonomní oblast Vojvodina, Srbsko).

Je brána jako mikronárod, protože nedošlo k jejímu uznání žádným jiným svrchovaným státem, ale ani mezinárodním společenstvím (ať už OSN či EU). Stát má dle ústavy řešit jen otázku bezpečnosti, zahraniční politiky a spravedlnosti. Nemá mít armádu, pouze policii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…