Máme tu malou úctu k daňovému právu, povzdechla si u Moravce ekonomka

27.04.2014 14:48

Vládní koalice se dohodla na zavedení třetí sazby DPH na vybrané produkty. Na téma neustálých změn sazeb daní přišli k Václavu Moravcovi diskutovat náměstkyně ministra financí pro daně a cla Simona Hornochová, její předchůdce Ladislav Minčič a Alena Vančurová, vedoucí Katedry veřejných financí na VŠE.

Máme tu malou úctu k daňovému právu, povzdechla si u Moravce ekonomka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Česko by se k zemím užívajícím tři a více sazeb DPH mělo přidat od příštího roku. S určitými výhradami to podpořil i prezident Miloš Zeman. Koaliční rada navrhla zavedení třetí sazby DPH ve výši deseti procent na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu. Současné sazby 15 a 21 procent se měnit nebudou.

Aleně Vančurové, vedoucí Katedry veřejných financí na VŠE, vadí to, že je u nás snížená sazba stále vysoká. Oproti Unii je až nepatřičně vysoká. Mohla se tedy místo zavádění třetí daně upravit snížená, což by problém mohlo vyřešit.

S tím souhlasil i Ladislav Minčič (ODS), bývalý 1. náměstek ministra financí. Podle něj jsou lepší dvě sazby než budoucí tři. „Je to nesporné,“ řekl s tím, že veřejnost očekává nejen to, že stát zajistí výběr zdrojů na přerozdělení, ale že systém samotný dobře plní přerozdělovací funkci. A u toho se dá pochybovat.

Ideál je samozřejmě směřování k jedné společné sazbě, ale Minčič se dle svých slov již smířil s tím, že se toho v Česku nedočkáme, pokud k tomu nedojde koordinovaně v celé Unii. Vančurová dodala, že Česko naopak patří k těm státům, který má problém s úctou k daňovému právu. „Časté změny nejsou dobrou vizitkou,“ řekla v ČT.

„Každá vláda říká, že zjednodušíme daňový systém. Jenže je to spíše naopak,“ dodala Simona Hornochová, náměstkyně ministra financí pro daně a cla.

Jiný, zvláštní problém, je u vymezení daní pro dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu. „Vymezit léky a knihy nebyl takový problém,“ řekla Hornochová s tím, že sama donedávna nevěděla, co si pod nenahraditelnou výživou má představit. Podstatnějším problémem jsou dětské pleny, kde je snížená sazba proti pravidlům EU. Tam o snížení daně bude muset vláda ještě jednat s Evropskou komisí.

Vančurová s Hornochovou se shodly na tom, že bude lepší přidat na sociálních dávkách dětem do tří let na pleny, než se kvůli slevy na dani hádat s komisí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…