Marek Benda opravoval vládu: Jsme ve válce, ale s virem! Zlo kvůli uzavřeným hranicím. A nejen to

07.04.2020 14:10

Bitva se vede s virem, ne s obyvatelstvem, nechal se slyšet poslanec za ODS Marek Benda na půdě Poslanecké sněmovny. Mimo jiné hovořil k vládě, aby přinesla plán opatření, aby se o nich celá společnost mohla bavit.

Marek Benda opravoval vládu: Jsme ve válce, ale s virem! Zlo kvůli uzavřeným hranicím. A nejen to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Anketa

Je pro vás generál Petr Pavel důvěryhodnou osobou?

2%
98%
hlasovalo: 18684 lidí
„Chtěl bych říct jednu tezi. Vláda velmi často používá válečnické příměry, ale jenom bych byl rád, abychom si uvědomovali, že jsme ve válce s virem. Ten nás nesleduje, tomu je jedno, co máme promyšleno, nebo nemáme promyšleno. Ten prostě je přírodním jevem. Ta snaha za každou cenu nepřiznávat společnosti, co se bude odehrávat druhý, třetí, pátý den, má možná smysl ve válečných operacích. Ale nemá žádný smysl v pandemii. A to je podle mého názoru to, co je dnešním problémem a kdy bych chtěl poukázat na ty právní aspekty, které s tím souvisejí od začátku. Od začátku vláda vystoupila s tím: Můžeme úplně všechno, vyhlašujeme nouzový stav, nevymezujeme, jaká práva a svobody budou omezeny, později vám možná řekneme, jaká omezena budou a jaká omezena nebudou,“ podotkl Benda.

„Už to je dejme tomu lehce sporné, ale chápu situaci, v jaké vláda byla, a chápu, že to nebylo jednoduché,“ sdělil Benda a poukázal například na to, jak došlo k odkladu voleb. „Vláda neměla také žádnou pravomoc k zákazu vycestování, překročení hranice směrem ven vůči svému obyvatelstvu uplatnit. To je jasné a zřetelné. Tam nemá vláda žádnou možnost omezovat cestu na území jiných států. Ty to samozřejmě mohou učinit, pokud tam nechtějí naše občany, ale nemůže vláda zakázat nikomu opustit svoji republiku,“ míní Benda.

„Musíme, celá společnost, vědět předem, co se chystá, co se bude dělat, a není možné mít představu, že budu stát na té tiskovce a budu pořád říkat: Zakazuje se, zakazuje se, nebo povoluje se. My máme všichni vědět 3–5 dní předem: Toto se chystá v takovém rozsahu a ministerstvo to zdůvodněně dává a dá se to připomínkovat a dá se říkat: Proč dáváte osm až deset pro důchodce a ne 7–9 nebo 7–11. Tady je prostě skupina, která se stanovila jako nejchytřejší na celém světě, kteří jenom zakazují a vůbec nekonzultují se zbytkem společnosti,“ dodal Benda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…