Marek Benda žádá usnesení: Vládo, přestaň se klanět Číně

14.05.2020 19:36

Když vláda Tchaj-wanu bezplatně pomohla českým zdravotníkům v boji s koronavirem, když do ČR zapůjčila plicní ventilátory, čínští komunisté dávali najevo nelibost. Možná i proto zahraniční výbor Poslanecké sněmovny ústy Marka Bendy (ODS) vyzval vládu Andreje Babiše (ANO), aby se přestala klanět Číně.

Marek Benda žádá usnesení: Vládo, přestaň se klanět Číně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Zatímco se během zimy šířil koronavirus z Číny dál do světa, čínští komunisté údajně žádali Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), aby prozatím svět nevarovala před novou nemocí.

Sousední Tchaj-wan mezitím bojoval s novým virem s pomocí restrikcí. A brzy situaci zvládl natolik, že mohl pomáhat i okolním státům. Do Česka z Tchaj-wanu dorazilo několik plicních ventilátorů jako dar.

Za pomoc z Čínské lidové republiky vláda Andreje Babiše (ANO) zaplatila miliardy korun.

Podle poslance ODS Marka Bendy, sněmovního matadora, přišel čas, aby se česká vláda přestala klanět Číně a podala pomocnou ruku Tchaj-wanu v jeho snaze prosadit se právě na půdě Světové zdravotnické organizace, čemuž právě Čína brání.

Pokládám dění okolo Světové zdravotnické organizace a jejího poklonkování Číně za natolik absurdní, že jsem inicioval na zahraničním výboru přijetí usnesení na podporu našich přátel z Tchaj-wanu. Výbor ho schválil přesvědčivou většinou,“ nechal se slyšet Marek Benda. Jeho slova přinesl server Echo24.cz.

Členové výboru pokládají za nezbytné, „aby se na expertní úrovni zástupci Tchaj-wanu i v rámci Světové zdravotnické organizace podíleli na sdílení informací a zkušeností postupu proti pandemiím“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondrův „holandský chvat“: Podpořil správné otvírání dveří. „Neměl jsem informace.“

4:40 Vondrův „holandský chvat“: Podpořil správné otvírání dveří. „Neměl jsem informace.“

Přes směrnici o řidičských průkazech chce Evropská unie dosáhnout mnohem přísnějších podmínek pro ři…