Marksová představí přechod postižených z ústavů do domácností

16.06.2015 6:47

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) dnes ve Stodu na Plzeňsku představí projekt přechodu handicapovaných z ústavů do domácností. Projekt podporuje vznik chráněných domů nebo služby pro rodiny, které se o tělesně či duševně postižené starají samy. Do projektu se zapojily desítky sociálních zařízení – státních, krajských i obecních.

Marksová představí přechod postižených z ústavů do domácností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

Cílem projektu Transformace sociálních služeb je podle ministerstva přeměna velkých ústavů na přátelštější místa se službami. „Většina lidí s postižením se z ústavů stěhuje do běžných bytů či rodinných domů, kde jim je zajištěna potřebná podpora například formou chráněného bydlení. Využívají také denní stacionáře a další způsoby podpory,“ píše se na webu centra, které ministerstvo zřídilo pro řízení projektu.

V rámci přeměny služeb se také někteří handicapovaní vrací ke svým příbuzným nebo bydlí s přáteli. „Jsou to ti, kteří mají takové schopnosti a dovednosti, které jim umožňují vést samostatný život. Do ústavu se přitom dostali pro nedostatek jiných možností podpory,“ uvádí centrum.

V pilotní fázi se do projektu zapojilo mezi lety 2007 a 2013 v celé republice 32 ústavních zařízení, která poskytují služby zhruba 3800 lidem s postižením. V navazující fázi, která končí letos v srpnu, se do projektu zapojilo 40 zařízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V počtu generálů jsme v Evropě jedni z nejlepších. Černochová, Kateřina II. a její milci očima historika Fidlera

23:59 V počtu generálů jsme v Evropě jedni z nejlepších. Černochová, Kateřina II. a její milci očima historika Fidlera

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „V současné době jsme v situaci, kdy máme dostatek pouze v jediné komoditě, v počt…