Masa nespokojených lidí narůstá, popisuje politolog Zubov situaci v Rusku

30.12.2015 9:59

Podle ruského historika, politologa a religionisty Andreje Borisoviče Zubova musí být politické změny v Rusku výsledkem revoluce uvědomění. Alespoň to uvedl v rozhovoru pro openrussia.org, který nyní přináší český server SvobodnéFórum.cz.

Masa nespokojených lidí narůstá, popisuje politolog Zubov situaci v Rusku
Foto: Masarykova univerzita
Popisek: Andrej Zubov

Jak Zubov v rozhovoru uvádí, přestože je naše doba často přirovnávána k éře Sovětského svazu, rozdíly mezi současností a sovětskou či carskou érou jsou obrovské. 

„Nežijeme v totalitním státě, ale v autoritativním, což je mnohem mírnější forma vládnutí než za chruščovovsko-brežněvovské éry, a to nemluvím o době stalinismu nebo dokonce o carské době za Alexandra III.,“ poznamenává Zubov s tím, že proces budování nového člověka, sblížení se Západem a světem stále probíhá. 

Zásadním rozdílem oproti sovětské éře je také to, že již neexistuje železná opona. „A stále pokračující konstruktivní společenský proces obrody,“ dodal Zubov. 

Následně zmínil rozdíl mezi autoritářskou společností a totalitním režimem. „Totalitní režim nenechává člověku žádné svobodné segmenty žití. Snaží se ovládat úplně vše včetně rodinného života. Takže v našem životě stále ještě zbývá mnoho autonomních prvků. Pokud by se v naší společnosti žádné svobodné prvky nevyskytovaly, nemohlo by docházet k jejímu postupnému uzdravování ze sovětské mentality,“ dodává Zubov. Dle jeho názoru je reálná šance, že se od sovětské mentality v budoucnu zcela oprostí. 

Původní text ZDE.

A řeč přišla i na pravoslavnou církev. „Církev je samozřejmě rozdělena. Teologicky vzdělaní lidé to vždy věděli, ale pro většinu společnosti je církev jednotná – od patriarchy až po posledního ministranta. Ale není tomu tak," uvedl Zubov.

Rok 2015 podle něj začal neuvěřitelným nadšením z šíleného ruského imperialismu. „A nyní můžeme sledovat počátky sociálního protestu. Ten protest zatím nemá velkou sílu: lékaři si stěžují, že jsou fotografováni při účasti na mítincích, a nelíbí se jim to, vyvolává to v nich obavy, učitelé si stěžují na totéž. Ale masa nespokojených lidí narůstá, naposledy se přidali řidiči dálkové přepravy,“ sdělil Zubov k aktuální ruské situaci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…