Máte strach z uprchlíků? Filozof Cílek právě o něm promluvil v rádiu

09.10.2015 20:41

Hostem posledního vydání pořadu Jak to vidí byl geolog Václav Cílek. S moderátorkou Zitou Senkovou se bavili o zvládání uprchlické krize a o tom, jak spolupracují jednotlivé země Evropské unie. Podle Cílka pramení část strachu z uprchlíků především z „vnitřní vyprázdněnosti“ a naší vlastní krize hodnot.

Máte strach z uprchlíků? Filozof Cílek právě o něm promluvil v rádiu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Cílek

Nejprve Cílek začal mluvit o tom, jak hezky venku prší, pak se ale jal vysvětlovat, jak to je. Uvědomil si totiž, že ze spousty věcí nemáme přímo strach, ale jsme jen ustrašení. Vytratila se podle něj statečnost.

Rozdíl mezi opravdovým strachem a ustrašeností je podle Cílka jasný. Ustrašenost je „takovej jako zažitej postoj, co můžu ztratit a budu se mít dobře, jo a jak, jakým způsobem to bude, jak budu reagovat vlastně na tu situaci“. A právě ta ustrašenost nepramení z islámu ani z uprchlíků, ale „z pocitu vnitřní slabosti, vnitřního vyprázdnění“. A ta vzniká kombinací ztráty mnoha hodnot a přílivu uprchlíků.

Mluví také o situaci ve Francii a Velké Británii, kde „rostou ostrovy, jež jsou muslimské nebo jsou vlastně cizinecké, které se snaží žít vlastním životem“. Fungují tam vlastní zákony a policie tam nezasahuje. Cílek se přitom bojí skutečnosti, že vzhledem k rostoucí ekonomice Číny, jež stále zvyšuje objem exportu, dojde v Evropě k ekonomické stagnaci, která rozšířování obdobných čtvrtí bude jen podporovat.

Senková zmiňuje slova Barbary Wintonové, dcery Nicholase Wintona, která si myslí, že pokud by měli Británii opustit všichni imigranti, zkolabovala by celá ekonomika. Na to Cílek reaguje příkladem. „Ano, představte si, že odejdou všichni polští instalatéři, a těch Poláků v té Británii je možná kolem milionu, obrovské množství, tak se doopravdy vlastně zhroutí polovina koupelen ve Velké Británii,“ vysvětluje Cílek.

Senková zmiňuje také možný obrat v rétorice německé kancléřky Angely Merkelové. Ta prohlásila, že se uprchlíci musejí integrovat a naučit se jazyk země, kde chtějí žít. A Cílek to komentuje tím, že Německo je zvláštní případ. „Podívejte se na Německo, jak obtížně se integrují východní a západní Němci,“ říká a připomíná, že i dnes, po pětadvaceti letech „o sobě mluví s určitým pohrdáním nebo úsměšky“. Podle něj bude integrace „syrského nebo afghánského elementu“ trvat mnohem déle.

Následně se skrze přirovnání k příběhům Karla Maye dostane k tomu, že vlastně nezáleží na tom, co si spolu se Senkovou řeknou. „Ono možná ani moc nezáleží na tom, co říká paní Merkelová. Prostě se tady děje určitá změna, která se bude dít i nadále,“ vysvětluje Cílek a přirovnává celou situaci ke změnám klimatu jako k něčemu, čemu je třeba se prostě přizpůsobit. Je podle něj důležitější „posilovat vnitřní hodnoty, než bojovat proti vnějšímu nebezpečí“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…