Mé ministerstvo by mělo mít větší kompetence, žádá Jurečka

26.08.2017 19:32

Starost o střední zemědělské školy by mělo od krajů převzít Ministerstvo zemědělství. Na dnešní diskusi s veřejností na Zemi živitelce to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ministr by si také přál, aby se pod jeho resortem sjednotily kompetence v oblasti ochrany půdy a vod, o které se v současnosti musí dělit s Ministerstvem životního prostředí, píše ČTK.

Mé ministerstvo by mělo mít větší kompetence, žádá Jurečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Kraje jsou zřizovatelem středních zemědělských škol od roku 2001. Tato situace ale není podle Jurečky příliš šťastná. Kraje mají podle něj problém s financováním těchto škol a jeho úřad nemůže zasahovat do učebních plánů, aby lépe podpořil návaznost na zemědělskou praxi.

Například v Přerově byly podle Jurečky zastaralé pomůcky už když tam před 20 lety studoval, a ty se od té doby nezměnily. Resort tak podle ministra alespoň přerozděluje mezi 30 vytipovaných škol 50 milionů korun ročně na vybavení.

Lepší by podle Jurečky bylo, aby se o střední zemědělské školy staral jeho resort. Ministr ale v krajích nevidí vůli vzdát se této kompetence.

Jurečka by si také přál, aby Ministerstvo zemědělství získalo kompetence v oblasti ochrany půdního fondu, o které se v současnosti dělí s resortem životního prostředí. Pod zemědělstvím by se měla podle Jurečky sjednotit také problematika vody. Nynější stav, kdy se Ministerstvo životního prostředí stará o podzemní vodu, zatímco zemědělský úřad o vodou povrchovou, není podle ministra správný.

Že by měla například voda spadat pod jeden resort, o tom už několik let mluví i Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…