Média už se nesledují proto, aby se lidé dozvěděli něco nového, ale aby si potvrdili svůj názor, účtuje Hvížďala

29.12.2016 21:21

O mediální krajině roku 2016 se rozepsal na serveru Rozhlas.cz komentátor Karel Hvížďala. Úvodem pak zmínil neochotu nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa komunikovat s médii. Jak uvádí, Trump chce dokonce zrušit i pravidelné tiskové konference v Bílém domě.

Média už se nesledují proto, aby se lidé dozvěděli něco nového, ale aby si potvrdili svůj názor, účtuje Hvížďala
Foto: Daniela Černá
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala na besedě v Ostravě.

„Po Maďarsku, kde byla již v minulých letech Viktorem Orbánem ovládnuta nejen veřejnoprávní média, se totéž ve střední Evropě podařilo i Jaroslavu Kaczyńskému v Polsku. Ten v rámci tzv. vlastenecké revoluce, která má vrátit do Polska Boha, rovnou přejmenoval veřejnoprávní na národní média. Orbán šel ještě dál a v rozhovoru s deníkem The Daily Telegraph mluvil před Vánoci o kontrarevoluci proti liberální demokracii,“ podotkl ve svém komentáři také Hvížďala.

Následně se věnoval i internetovým médiím, sociálním sítím a zcela anonymním autorům na podivných webech, o nichž není známo, kdo je provozuje. „Sociologové médií tuto oblast nazývají pátou mocností po moci ústavodárné, výkonné, soudní a mediální a ta úplně převrátila způsob konzumace médií: již se nesledují kvůli tomu, aby se lidé dozvěděli něco nového, ale hlavně kvůli tomu, aby si potvrdili svůj názor,“ uvedl Hvížďala se slovy, že tato zásadní změna společnost atomizuje, místo aby ji spojovala. „Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker proto chystá pokutovat Facebook a Google za nepravdivé zprávy. Jestli se to podaří, uvidíme,“ dodal.

  • Původní text ZDE

A ještě pár slov k Donaldu Trumpovi, který s veřejností komunikuje výhradně přes Twitter. Neochotou komunikovat s médii se jim podle svých slov chce pomstít za to, že o něm nepravdivě informují. „Což v jeho pojetí znamená, která si myslí něco jiného než on,“ dodal. 

„Mluvčí Bílého domu Josh Earnest v posledním předvánočním vystoupení vyjádřil obavy z toho, že tradice pravidelného informování, která patří k demokracii, bude zrušena. Jeho obavy jsou namístě, protože dodnes dal Trump jen několik málo rozhovorů a neuspořádal žádnou tiskovou konferenci. Možný budoucí mluvčí Bílého domu Sean Spicer, vedoucí stratég republikánů, nedávno řekl televizní stanici Fox News: ‚Možná se najde nějaký efektivnější způsob, jak sdělovat informace.‘ Jaký to bude, se ukáže hned po 20. lednu 2017, kdy bude mít Trump k dispozici velkou moc, sobě nakloněný Kongres a mohutný PR aparát,“ uzavřel Hvížďala. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…