Mělo to lidem udržet práci. Ale je to krach

14.03.2014 9:53

V Německu rozšířený nástroj v boji proti nezaměstnanosti, tzv. kurzarbeit, se v Česku neuchytil. Server Týden.cz informuje, že ze 400 milionů korun, které stát na toto opatření vyhradil, totiž firmy vyčerpaly zatím jen 14,85 milionu. Krach projektu má podle předsedy Odborového svazu Kovo Josefa Středuly na svědomí přílišná byrokracie.

Mělo to lidem udržet práci. Ale je to krach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dělnice v továrně, ilustrační foto

Kurzarbeit je opatřením na podporu udržení zaměstnanosti v období hospodářských potíží. V německém modelu podniky při nedostatku zakázek nechávají své zaměstnance zčásti nebo úplně po nějaký čas doma za nižší mzdu a na tu jim přispívá stát. Nemusí tak momentálně nepotřebné zaměstnance propouštět. Česká varianta kurzarbeitu se od německého modelu liší v tom, že stát doplacení mzdy podmiňuje tím, že zaměstnanci se musí účastnit vzdělávacích kurzů. Jak připomněl Týden.cz, kurzarbeit v Česku měl pomoci z krize, zachránit desetitisíce pracovních míst. Po roce a čtvrt fungování však jeho výsledky nejsou příliš slavné.

Celkový rozpočet projektu byl stanovený na 400 milionů korun, avšak do konce loňského roku prý byly uzavřeny dohody se 41 zaměstnavateli ve výši pouhých 26,78 milionu korun. Vyplaceno z nich bylo 14,85 milionu. Ministerstvo práce prý proto hodlá převést většinu těchto peněz do programu na podporu zaměstnávání absolventů.

Naprosto neuvěřitelná administrativa

„Důvod, proč to nefunguje, je jednoduchý: naprosto neuvěřitelná administrativa spojená s čerpáním těchto prostředků," řekl serveru Týden.cz předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula.

Problémem podle něj je už to, že peníze na projekty jdou z evropských peněz, a musí se tedy přizpůsobit evropským pravidlům. „Řada firem vůbec nebyla ochotná podstoupit peripetii projektové žádosti. V zemích, kde je jinak kurzarbeit realizován, je cesta k finančním prostředkům a ochraně pracovních příležitostí mnohem jednodušší a logičtější," dodal Středula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…