Metanol: Po odvysílání filmu na ČT jsme získali DOKUMENT Nejvyššího soudu. S obžalovanými se nemaže

30.04.2018 16:46

Česká televize odvysílala dvoudílný film Metanol pojednávající o známé metanolové kauze, kdy po otravě pančovaným alkoholem v roce 2012 zemřely desítky lidí. ParlamentníListy.cz získaly dokument, který přibližuje, jak kauza probíhala doopravdy.

Metanol: Po odvysílání filmu na ČT jsme získali DOKUMENT Nejvyššího soudu. S obžalovanými se nemaže
Foto: hns
Popisek: Metylalkohol, ilustrační koláž

Nejvyšší soud konstatuje, že v případě obou obviněných byly splněny všechny zákonné podmínky pro uložení výjimečného trestu odnětí svobody na doživotí. Tento definitivní verdikt byl před třemi měsíci doručen advokátům hlavních aktérů takzvané metanolové aféry. Jejich příběh ve zdramatizované podobě odvysílala ČT o uplynulých dvou nedělních večerech. To, že míchání nezávadného lihu (etanolu) s jedovatým metanolem jedna ku jedné toxické účinky nevyloučí, si budou oba muži za mřížemi opakovat jistojistě každý den. ParlamentníListy.cz získaly rozsudek Nejvyššího soudu.

Nejvyšší soud potvrdil doživotní tresty míchačům metanolem kontaminované směsi Tomáši Křepelovi ze Zlína a Slovákovi Rudolfu Fianovi 30. ledna. Podle soudu se dopustili obecného ohrožení. Verdikt popisuje nejméně 117 lidí otrávených smrtícím koktejlem etanolu a metanolu, který vyrobili. Vyšetřovatelům a soudům se podařilo prokázat, že nejméně 38 konzumentů této dále namíchávané směsi (vodka, rum) zemřelo. „Nejvyšší soud konstatuje, že v případě obou obviněných byly splněny všechny zákonné podmínky pro uložení výjimečného trestu odnětí svobody na doživotí,“ lze si přečíst v usnesení.

Obžalovaní Tomáš Křepela a Rudolf Fian prokázali, jak tvrdí Nejvyšší soud, zjevnou lhostejnost vůči životům a zdraví lidí a porušili společenské hodnoty, a to nenahraditelným a (nejen) v České republice dosud nevídaným způsobem.

Metanolová aféra, která na měsíce paralyzovala česká restaurační zařízení a přesáhla i na Slovensko, započala 3. září 2012. Tehdy v Havířově zemřel první poškozený. Byť bude tato věta znít tvrdě, z velké části si za otravy mohli sami konzumenti, kteří kupovali buďto levný stáčený tvrdý alkohol, nebo levný alkohol v láhvích pochybného původu (nejčastěji vodka a rum).

Detektivové postupně obvinili sedmdesátku lidí, většinu z ohrožování zdraví závadnými potravinami, padla už řada rozsudků. V rámci operace se podařilo odhalit i síť distributora Radka Březiny. Policie tvrdí, že jeho roky provozovaným byznysem v šedé zóně stát tratil miliardy korun. Byznys běžel roky a byli v něm zapojeni i celníci či policisté.

Tomáš Křepela a Rudolf Fian si za desítky úmrtí po požití metanolové směsi vyslechli nejpřísnější tresty, které české právo umožňuje.

Anketa

ČT odvysílala úspěšný film Metanol. Myslíte si, že stát ošetřil věci tak, aby se ,,Metanolová aféra" už nemohla opakovat?

4%
96%
hlasovalo: 3192 lidí
Rozdíl nepoznáte

Konzumenti neměli sebemenší tušení, že pijí smrtící směs, po jejímž požití oslepli a následně vypověděl činnost organismus. Metanol se po konzumaci velmi rychle vstřebává ze zažívacího traktu a maximum se v séru objeví do 90 minut po požití. Biologický poločas metanolu je 8–28 hodin, průměrná doba účinku se pak pohybuje kolem 12 hodin. Samotný metanol není toxický, ale při jeho odbourávání v játrech vznikají metabolity, které již toxické jsou. Díky účinkům alkoholdehydrogenázy dochází k přeměně metanolu na toxickou kyselinu mravenčí a formaldehyd a tyto látky vedou k metabolické acidóze. Metanol se metabolizuje asi desetkrát pomaleji než etanol (běžný alkohol), malá část metanolu (asi 3 %) se vylučuje nezměněná plícemi a močí. Minimální toxická dávka metanolu je pouhých 0,1 ml na kg, což je odhadem 10 ml metanolu pro dospělého člověka, smrtelná dávka metanolu se pohybuje mezi 30-100 ml.

Pojďme si teď udělat maličký průlet chemií. Methanol (mimo chemii podle pravidel českého pravopisu metanol), methylalkohol, karbinol je nejjednodušší alifatický alkohol. Používá se pro něj též dnes již zastaralý název dřevný líh či dřevitý líh. Jde o bezbarvou, alkoholicky páchnoucí kapalinu, neomezeně mísitelnou s vodou. Je těkavý, hořlavý a silně jedovatý, což je problém při záměně s ethanolem (klasickým kvasným lihem). Methanol vzniká i při alkoholovém kvašení, avšak nikoliv v množství ohrožujícím život (povolené množství je 12 gramů na litr).

Větší množství metanolu může být v destilátu i při neodborném pálení. Největší problém je pak v neoddělení takzvaného úkapu. Při neoddělení úkapu při destilaci je v kapalině největší podíl metanolu. Správně se tedy při destilaci stáčí až takzvané jádro, kde je podíl obou alkoholových složek  etanolu i metanolu v pořádku. Další možností, jak metanol do tvrdého alkoholu dostat, je použití technického lihu místo čistého potravinářského etanolu. Což byl případ metanolové aféry.

Plán na pančování jedovatým metanolem se zrodil z nezávazného hovoru obchodního zástupce Rudolfa Fiana a majitele firmy na výrobu autokosmetiky Carlogic Tomáše Křepely někdy na jaře roku 2012, během kterého zaznělo, že jestliže se metanol zředí v poměru jedna ku jedné s etanolem, jedovaté účinky metanolu se tím vyruší. Na rampě pronajatého skladu v Opavě tak oba muži v létě roku 2012 smíchali pět tisíc litrů etanolu se stejným množstvím metanolu, který nakoupili přes Křepelovu firmu Carlogic – větší množství toxické látky si může koupit jen firma.

Jako distributora pro své zboží vybrali Fian s Křepelou prodejce černého alkoholu Jiřího Vaculu, jemuž oba muži složení směsi zatajili. Aby, slovy Rudolfa Fiana, nevyužil jejich „know-how“ k vlastnímu prospěchu. Vacula vyrobil z části smrtící tekutiny rum a vodku a zbytek prodal překupníkům. Ti směs dále naředili a trestěmi dochutili na různé druhy tvrdého alkoholu. Do oběhu se tak dostalo zhruba 15 tisíc litrů závadného alkoholu. Dva tisíce litrů se policii nepodařilo vypátrat.

Odsouzeným se doživotní tresty nezamlouvaly. Nejprve podali odvolání, a když je odvolací soud zamítl, podali dovolání k Nejvyššímu soudu. Tomáš Křepela v dovolání k Nejvyššímu soudu poukazoval na domnělá procesní pochybení. Dovolával se zásad spravedlivého procesu, kritizoval údajně nedostatečně zjištěný skutkový stav, zpochybňoval právní kvalifikaci činu. Rudolf Fian pak popíral úmysl a povědomí o vysoké škodlivosti směsi. Oba také označovali doživotí za nepřiměřený trest. S tím ale Nejvyšší soud nesouhlasil.

„Uložení trestu kratšího trvání za shora popsanou trestnou činnost, která svou mimořádnou závažností, následky na životě a zdraví osob či celospolečenským dopadem výrazně převyšuje i ty jinak nejzávažnější trestné činy, by nebylo způsobilé účinně ochránit společnost před tak vysoce nebezpečnou kriminalitou,“ stojí v usnesení k zamítnutí dovolání.

Po odmítnutí dovolání zbývá odsouzeným už jen poslední mimořádný opravný prostředek – ústavní stížnost. Zatím ji podle dostupných informací nepodali. Nejvyšší soud také nedávno stvrdil tresty pro další tři aktéry zlínské větve metanolové aféry. Martin Jirout si má podle pravomocného rozsudku odpykat devět let ve vězení, Martin Cekota o rok méně a Alexander Jordán sedm let.

Co s otráveným?

Jak už jsme uvedli, zhruba dva tisíce litrů smrtícího metanolového koktejlu se policii nepodařilo vypátrat. Není tedy vyloučeno, že se může tímto produktem, schovaným někde ve spíži, ještě někdo otrávit. Jak otravu poznat? Diagnostika není vůbec jednoduchá a nejlepší je nechat ji na lékaři. V případě, že zjistíme, že blízká osoba omylem požila čistý metanol nebo jinou tekutinu obsahující metanol, proto vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc, nejlépe přivolejte záchrannou službu na čísle 155. Pokud jste si naprosto jistí, že šlo o čistý metanol nebo jinou látku obsahující metanol, jako první pomoc je možné podat několik mililitrů čtyřicetiprocentního destilátu, který zředíme džusem nebo vodou. Musíte si být ale jisti, že jde o kvalitní destilát bez příměsi metanolu. I po podání alkoholu okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Velmi často je nutná hospitalizace se sledováním vnitřního prostředí, krevního oběhu a orgánových funkcí.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…