Metoo je pro většinu lidí úsměvná záležitost, spíše se tím baví. Promluvila exministryně spravedlnosti

04.01.2018 16:03

I v novém roce věnuje svět pozornost kampani Me Too, která varuje před sexuálním obtěžováním žen ze strany mužů. Ačkoli tato kampaň běží už pár měsíců, ve společnosti stále budí pozornost. Svědčí o tom rozhovor exministryně spravedlnosti Daniely Kovářové pro server Info.cz. Ačkoli není nejčerstvější, tak i dnes koluje po internetu a budí rozruch. Jak by také ne, když v něm někdejší členka vlády prohlásila, že řada dam si za sexuální obtěžování může sama a nejedna žena ve skutečnosti vítá často kritizované postávání u plotny.

Metoo je pro většinu lidí úsměvná záležitost, spíše se tím baví. Promluvila exministryně spravedlnosti
Foto: Archiv VR
Popisek: JUDr. Daniela Kovářová

Daniela Kovářová se podle svých vlastních slov děsí trendů, které sleduje v dnešní společnosti. Ve společnosti, ve které muži sedí na baru ustrašeně v koutě a dívky, které o ně stojí, jim posílají panáky pití. Dáma je přesvědčena, že by to mělo být naopak. Co svět světem stojí, muži byli lovci a usilovali o pozornost žen. Usilovali o ni různými způsoby. Podle toho, jaké zrovna vyžadovala doba. V posledních desetiletích lidé holdovali především otevřenosti, takže muži dávali svůj zájem o ženy najevo poměrně nepokrytě.

Tuto otevřenost si dnes řada žen vykládá jako nevhodné sexuální obtěžování, kterému se chtějí bránit. Tady někde je třeba hledat počátky kampaně Me Too, ve které ženy poukazují na to, že je před týdnem či před dvaceti lety nějaký muž nevhodně obtěžoval. Kovářová se s tímto typem nevhodné pozornosti také setkala a setkává, jenže prozradila, že jí to někdy bylo i příjemné, protože to dokazovalo, že o ni muži mají zájem. A když jí to příjemné nebylo, dala to patřičně najevo. Třeba nějakou ironickou poznámkou, která podle bývalé ministryně uzemní leckterého muže líp, než nějaké stěžování si.

„Pevně věřím, že pro většinu společnosti je to spíš úsměvná záležitost a že se tím bavíme, protože nemáme důležitější starosti,“ poznamenala ke kampani Me Too exministryně. Někdo se na ní chce zviditelnit, některé ženy možná pomýšlejí na tučné odškodné a novináři mají o čem psát.

Celý rozhovor naleznete zde.

Kovářová má za to, že moderní doba v sobě nese určitý paradox. Ženy jsou dnes často tlačeny k tomu, aby budovaly kariéru. Někdy si ji chtějí budovat i bez toho, aby je k tomu někdo nutil. Jenže budování kariéry a udržování tepla rodinného krbu jaksi nejde dohromady, alespoň podle Kovářové ne. Třeba proto, že muži v profesně úspěšných ženách nevidí hezké bytosti, o jejichž přízeň by se měli ucházet, ale konkurenci, se kterou musejí bojovat o místo na slunci.

„Hlavním atributem ženy je krása. Můžeme si tisíckrát říkat, že se nám to nelíbí, ale je to tak,“ zdůraznila dáma. „Tahle doba tvrdí ženám, že nemusíte být atraktivní pro muže, nemusíte se snažit být hezké, stačí, když budete úspěšné, ale tak to prostě není,“ zdůraznila Kovářová.  

Podle jejího názoru bychom neměli zapomínat na to, že odvěkým cílem dvořících rituálů mezi mužem a ženou je nakonec zplození potomků. A mít děti je přece cílem většiny párů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …