Michal Horáček má v boji o Hrad jeden zásadní trumf, shodli se experti

05.11.2016 11:52

Která část osobnosti prezidentského kandidáta Michala Horáčka je trumfem, který mu může napomoci vyhrát hru o křeslo na Pražském hradě? Ptají se dnešní Lidové noviny.

Michal Horáček má v boji o Hrad jeden zásadní trumf, shodli se experti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Horáček

„Většina lidí ho určitě vnímá přes jeho kulturní stránku. Přes to, že je textař známých hudebních hitů,“ cituje list předsedu Institutu politického marketingu Karla Komínka. S tím souhlasí i sociolog Jan Herzmann. „Má za sebou skutečně pěknou muziku, kterou může v kampani používat a jejím prostřednictvím působit na emoce,“ přikyvuje.

Jak list dále píše, hudbou si Horáček podmanil lidi napříč celou republikou. Dokáže oslovit stejně tak vzdělané vysokoškoláky jako pracovité dělníky. Rozptyl jeho fanoušků může být esem v celé prezidentské kampani.

„Bez toho, že by oslovil většinové voliče, by vůbec neměl šanci uspět. Podle mého odhadu bude volební účast kolem 60 procent, takže do druhého kola se nedá postoupit jinak, než že kandidát osloví mainstreamového voliče,“ myslí si Herzmann.

Ten ale dodává, jak deník dále píše, že Horáčka činí zajímavým zejména rozmanitost jeho životních zkušeností. Bývalý majitel sázkové společnosti Fortuna se za komunismu pohyboval mezi hazardními hráči a na dostihových drahách.

V roce 1989 zase spolu s Michaelem Kocábem založil občanskou iniciativu Most, která sehrála roli v přechodu od totality k demokracii. Horáček je textařem, básníkem i vystudovaným antropologem. „Myslím, že vůbec největší devízou je jeho rozmanitost. Pro Českou republiku je velmi netypický tím, co všechno za život vyzkoušel,“ míní Herzmann.

Jak list dodává, Horáček má podle odborníků šanci oslovit podobné spektrum voličů, jaké se mu daří zasáhnout jeho muzikou. „Mohli by ho volit lidé liberálnější a vzdělanější, ale zároveň v sobě má lidskost a bezprostřednost, kterou by zase mohl oslovit lidi, kteří minule volili Miloše Zemana. Tedy levicovější voliče a obyvatele menších měst a vesnic,“ přemítá Komínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…