Migrační pakt schválen. Povede k povinnému přerozdělování migrantů, varuje Kotzian

09.05.2024 10:14 | Monitoring

Evropská unie ve středu schválila definitivní podobu migračního paktu. Přestože se Česká republika při finálním hlasování zdržela, kabinet Petra Fialy (ODS) jeho výslednou podobu hájí a pokládá ji za vyváženou „evropskou“ cestu, jak řešit problém s přílivem migrantů, opozice nešetří kritikou a mluví o tom, že pakt je jen jiný název pro dříve tolik kritizované migrační kvóty.

Migrační pakt schválen. Povede k povinnému přerozdělování migrantů, varuje Kotzian
Foto: Archiv RK
Popisek: Mgr. Ing. Robert Kotzian, Ph.D., politik a právník

Přestože ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ujišťují veřejnost, že se České republice podaří vyjednat výjimku z nutnosti přijímat nelegální mingranty na svém území či platit „výkupné“, protože v přepočtu na počet obyvatel se ČR postarala o největší počet uprchlíků z Ukrajiny. Právník a kandidát Svobodných do Evropského parlamentu Robert Kotzian zdůrazňuje, že bez ohledu na politické proklamace schválená podoba migračního paktu povinné kvóty skutečně obsahuje. 
 

Anketa

Máme vůči Rusku cítit vděčnost za osvobození od německého nacismu?

96%
3%
hlasovalo: 25896 lidí
Kotzianova kritika směřuje zejména na povinné offsety, které stanoví rozdělení příslušnosti k vyřízení žádostí o azyl mezi členské státy. „Tato pravidla jsou klíčová, avšak jejich interpretace zůstává sporná. Zatímco Ministerstvo vnitra tvrdí, že offsety se vztahují pouze na migranty již přítomné v daném státě, mám obavy, že by mohly vést k povinnému přerozdělování migrantů,“ je přesvědčený Robert Kotzian, který zveřejnil přehledné shrnutí celého migračního paktu. 
 
Podle jeho slov je dalším faktorem vliv okolních států na migraci a potenciální změnu situace v daném členském státě. „I když Česká republika není primárním cílem migrantů, dynamika migrace se může změnit. To by mělo dopad na uplatňování povinných offsetů,“ upozorňuje Kotzian s tím, že zároveň varuje před možností, že Rada EU může schválit vyšší počet povinných relokací, což by mohlo vést k dalšímu napětí mezi členskými státy. „Existuje riziko, že politický aktivismus některých států může vést k nespravedlivým dohodám o přerozdělování migrantů,“ dodává.
 
Závěrem svého shrnutí Kotzian upozorňuje na nejistotu budoucího vývoje a vyzývá k opatrnosti. „I když se obávám, že moje varování může být zbytečné, zdůrazňuji, že i malá pravděpodobnost povinného přerozdělování je nepřijatelná vzhledem k vážnosti této problematiky.“
 
Migrační pakt se tak stává klíčovým tématem diskuse o budoucnosti Evropské unie a její politice v oblasti migrace. Zatímco někteří zdůrazňují potřebu solidarity a společného přístupu, jiní varují před riziky a dopady povinného přerozdělování migrantů. Jisté je, že tato debata bude pokračovat, a její výsledky budou mít dlouhodobé důsledky pro celou Evropu.
 

Mgr. Ing. Robert Kotzian, Ph.D.

  • BPP
  • Předseda hnutí Brno+
  • zastupitel měst. části
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…