Migranti jsou pro nás poslové špatných zpráv, uvedl světoznámý sociolog

27.08.2015 16:44

Slavný polsko-britský sociolog Zygmunt Bauman uvedl v exkluzivním rozhovoru pro iDNES.cz, že migranti jsou pro nás poslové špatných zpráv. Strach z migrace podle něj ukazuje na velké změny ve společnosti. Poukázal i na komunikační technologie, které prý náš problém nevyřeší, ale dělají z nás spíše ignoranty.

Migranti jsou pro nás poslové špatných zpráv, uvedl světoznámý sociolog
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

„Moderní doba je období masového pohybu osob,“ zkonstatoval Bauman úvodem rozhovoru s tím, že moderní doba vytváří lidi, kteří nemohou žít tam, kde by chtěli. „Lidi, kteří jsou pak označeni za zbytečné (nebo nadbytečné),“ dodal. Příčinou jsou podle něj naše záliba v řádu a ekonomický pokrok. 

Novinkou podle něj je to, že se lidé, kteří přijdou do jiné země, neasimilují. Příkladem jsou třeba němečtí gastarbeiteři, Turci, kteří jsou v Německu pořád, již ve druhé třetí generaci a nechápou, proč by měli přestat být Turky. „K problému masové migrace tak přibyl problém diasporizace: lidé se neasimilují, chtějí si zachovat vlastní identitu. V moderní době poprvé se tedy cítíme, že jsme nuceni, odsouzeni, žít s jinými – s cizími,“ uvedl Bauman s tím, že žít s cizinci může být nejen těžké a obtížné, ale zároveň dobrodružné a zábavné. 

  • Celý rozhovor najdete ZDE

Zároveň podle Baumana je v dnešním světě ještě jeden rozdíl – globalizace. „Díky ní dělníci v Bangladéši přímo soupeří s lidmi, kteří pracují v Praze,“ podotýká Bauman s tím, že majitelé si spočítají, že se jim vyplatí přestěhovat výrobu do Bangladéše, protože dělníci tam pracují za nižší mzdy. „A ve chvíli, kdy lidé z těchto zemí přijdou sem, jsou symbolem globalizace,“ doplnil.

Podle věhlasného sociologa nelze čekat, že by se otázka nějak rychle vyřešila. „Slib někoho, že zastaví migraci, bude snadný způsob, jak získat volební hlasy. Ale od slibu k nějakému smysluplnému řešení je velmi, velmi dlouhá cesta,“ podotkl.

Jak následně Bauman podotkl, není možné, aby lidé měli zároveň naprostou svobodu a bezpečí. „Vzdáváme se bezpečí, abychom si zajistili větší, bezprecedentní svobodu,“ uvedl s tím, že kvůli svobodám a možnostem volby stoupá naše nejistota. 

Závěrem se Bauman také vyjádřil k moderním technologiím. „Informační technologie hodně zjednodušily společenskou komunikaci. Bohužel to má svou cenu. Mnoho tradičních dovedností vymírá, naopak digitalizace je na vzestupu. Slyšel jsem vtip, že továrna budoucnosti bude zaměstnávat jen dva živé tvory: člověka a psa. Člověk má za úkol krmit psa. Pes má za úkol hlídat, aby člověk v továrně na nic nesahal,“ uzavřel Bauman. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…